Hlavní obsah

Čínští vyšetřovatelé nalezli části motoru havarovaného letadla

Při prohledávání trosek letadla aerolinek China Eastern, které v pondělí havarovalo se 132 lidmi na palubě v horách na jihu Číny, se našly části motoru. Pátrání po druhé černé skřínce, která obsahuje záznamy letových údajů, bylo zatím neúspěšné. Úřady proto dnes rozšířily prohledávanou oblast. Na místě nadále prší, což komplikuje veškeré práce. S odvoláním na čínská státní média o tom ve čtvrtek informovala agentura AP.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Čínští vyšetřovatelé na místě neštěstí.

Článek

Šest let starý Boeing 737-800 havaroval v Čuangské autonomní oblasti Kuang-si. Nehoda způsobila na horském svahu velký požár. Záchranáři zatím nenašli žádné přeživší, trosky jsou rozeseté v zalesněném terénu a na prudkém kopci. Ve středu se našla první černá skřínka se záznamem zvuku z pilotní kabiny.

„Naším hlavním cílem je hledání a záchrana přeživších,” řekl agentuře AFP jeden z velitelů hasičů. „Používáme termokamery a detektory známek života jako doplněk k manuálnímu prohledávání a leteckému pátrání pomocí dronů,” dodal. Do pátrání se vedle stovek hasičů, vojáků a lékařů zapojili i dobrovolníci.

Důvody pádu zůstávají neznámé

Příčiny nehody zatím nejsou jasné, uvedli vyšetřovatelé na jedné z tiskových konferencí. Kontrola letového provozu se snažila opakovaně navázat kontakt s piloty kvůli rychle klesající výšce stroje. Nedostala od nich ale žádnou odpověď.

V Číně našli jednu z černých skříněk havarovaného boeingu

Svět

Hlavní pilot měl na kontě 6709 letových hodin, první kopilot měl nalétáno přes 31 000 hodin. Druhý kopilot se letu účastnil ze cvičných důvodů, měl nalétáno 556 hodin. Podle vedení China Eastern byli všichni piloti v pořádku, jejich dosavadní služba byla bezproblémová a neměli žádné osobní problémy.

Čína patří v posledních letech v bezpečnosti letecké dopravy k nejlepším na světě, napsala agentura Reuters. Poslední smrtelná nehoda civilního tryskového letadla se tam stala v roce 2010, kdy za špatné viditelnosti havarovalo letadlo společnosti Henan Airlines, když se blížilo k letišti v I-čchunu. Z 96 lidí na palubě 44 zahynulo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám