Hlavní obsah

Čínský magnát dostal trest smrti

Čínský důlní magnát Liou Chan, který měl údajně vazby na někdejšího mocného bezpečnostního šéfa Čou Jung-kchanga, byl odsouzen k trestu smrti. Podle BBC byli on a jeho bratr shledáni vinnými z „organizování a vedení gangu ve stylu mafie a z vraždy“.

Foto: Reuters

Liou Chan na archivním snímku

Článek

Liou Chan měl údajně vazby na rodinu Čou Jung-kchanga, bývalého bezpečnostního šéfa, který byl zbaven funkcí včetně členství v sedmičlenném stálém výboru politbyra.

Už od loňského roku se v čínských a především hongkongských médiích průběžně objevují informace, že se kolem Čou Jung-kchanga stahuje smyčka podezření z korupce.

Rozsudkem Liou Chana, který vynesl soud v centrální čínské provincii Chu-pej, vyvrcholil jeden z nejsledovanějších případů proti soukromým podnikatelům od nástupu prezidenta Si Ťin-pchinga do úřadu v loňském roce. Si tehdy vyhlásil rozsáhlý boj proti všudypřítomné korupci.

Trest smrti dostal také mladší bratr Liou Chana Liou Jung, známý také jako Liou Wej. Oficiální tisková agentura Nová Čína napsala, že bratři a jejich 36členný "gang ve stylu mafie" mimo jiné páchali i vraždy.

Gang fungoval dvě desetiletí

Liouova soukromá důlní společnost Hanlong Mining sídlí v provincii S’-čchuan, která byla rovněž mocenskou základnou Čou Jung-kchanga. Podle informovaných zdrojů býval Liou obchodním společníkem Čou Pina, nejstaršího syna Čou Jung-kchanga.

Podle žalobců založil Liou Chan a se svým mladším bratrem zločinecký gang v roce 1993. Gang "prováděl širokou škálu zločineckých aktivit" včetně vraždy devíti lidí. Další členové gangu byli odsouzeni k trestům sahajícím od 11 let vězení až po trest smrti, upřesnila Nová Čína.

Obvinění proti Liouovi, který byl zadržen v loňském roce, zahrnovala mimo jiné i vraždu, obchod se zbraněmi a vydírání. Liou popřel, že by stál v čele gangu, stejně jako to, že by kohokoli zabil či nelegálně obchodoval se zbraněmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám