Hlavní obsah

Čínská stíhačka ohrožovala americký letoun, přiblížila se k němu na tři metry

Americký průzkumný a špionážní letoun Boeing RC-135 musel 21. prosince nad Jihočínským mořem podniknout únikové manévry, aby se vyhnul srážce s čínskou stíhačkou J-11. Její pilot se k americkému čtyřmotorovému letadlu přiblížil na tři metry.

Foto: Profimedia.cz

Čínské stíhačky J-11

Článek

Podle mluvčího amerických ozbrojených sil se letadlo přiblížilo na tři metry ke koncům křídla a proletělo před jeho nosem ve vzdálenosti šesti metrů.

„Očekáváme, že všechny země v Indopacifické oblasti budou využívat mezinárodní vzdušný prostor bezpečně a v souladu s mezinárodním právem,“ uvedlo americké letectvo. Spojené státy se kvůli incidentu obrátily na čínskou vládu.

Šenjang J-11 je čínský dvoumotorových stíhací letoun odvozený od ruského Suchoje Su-27. Firma montovala Su-27 z dodaných dílů, kde jich část nahradily čínské. Stroj pak dále vyvíjela, vybavila vlastním radarem a avionikou, pomocnou startovací jednotkou, palivovým systémem a nakonec i motory.

Čínské nároky na moře

Čína si klade neoprávněné nároky na 90 procent rozlohy Jihočínského moře a na atolech a útesech ve výlučných ekonomických zónách Filipín, Vietnamu, Malajsie, Indonésie a Bruneje buduje umělé ostrovy, které slouží jako základny.

Spojené státy nároky Pekingu, které odmítl i mezinárodní soud v Haagu, neuznávají a provádějí spolu se spojenci operace s cílem zajistit volnou plavbu oblastí.

Dochází přitom k incidentům, v květnu ohrožovala čínská stíhačka australský monitorovací letoun a vypustila aluminiové pásky rušící radary, které pak nasál jeden motor australského stroje.

V červnu obvinila Kanada čínské letouny, že obtěžovaly kanadská monitorovací letadla, která sledovala, jestli jsou dodržovány sankce na Severní Koreu. Několikrát kvůli tomu musela změnit trasu.

Čína si stěžuje, že vysílání amerických lodí a letadel do oblasti nenapomáhá míru.

Zahnali jsme střelami americký křižník, tvrdí čínská armáda

Svět

Čínské chování je agresivnější, ohrožuje australská vojenská letadla

Svět

Reklama

Související témata:
Boeing RC-135

Výběr článků

Načítám