Hlavní obsah

Čína zvýší armádní rozpočet o sedm procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský vojenský rozpočet stoupne letos o sedm procent, oznámila mluvčí čínského parlamentu. Nárůst bude nejpomalejší od roku 2010 a již druhým rokem v řadě bude pouze jednociferný.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Příslušníci Čínsklé lidové armády nacvičují přehlídkový krok. Ilustrační foto

Článek

Loňský nárůst činil ve zpomalující se ekonomice 7,6 procenta, což bylo poprvé od roku 2010, kdy nebylo zvyšování dvouciferné. Loňské výdaje dosahovaly více než 954 miliard yüanů (3,5 biliónu Kč).

Cíl růstu ekonomiky pro rok 2017 bude podle očekávání snížen na 6,5 procenta; loni dosáhl růst 6,7 procenta.

Výdaje na zbrojení v Číně vyvolávají v okolních zemích obavy, a to zejména kvůli čím dál agresivnějšímu postoji Pekingu k teritoriálním sporům ve Východočínském a Jihočínském moři.

V pekingském Paláci lidu začne v neděli výroční zasedání čínského parlamentu. Na 3000 delegátů bude podle analytiků řešit především dilema, jak snížit zadluženost země, aniž by byl zpomalen hospodářský růst. Tématem jednání budou pravděpodobně také vztahy Číny se Spojenými státy po nástupu amerického prezidenta Donalda Trumpa do funkce či blížící se volby v Hongkongu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám