Hlavní obsah

Čína zatkla bývalého šéfa Interpolu

Peking

Čínské úřady ve středu oznámily, že zatkly bývalého šéfa mezinárodní policejní organizace Interpol Meng Chung-weje pro podezření z úplatkářství. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Bývalý prezident Interpolu Meng Chung-wej

Článek

Mengovo zmizení, které nahlásila loni v září jeho manželka, vyvolalo velký rozruch. [celá zpráva]

Čínské ministerstvo státní bezpečnosti na začátku října oznámilo, že Meng přijímal úplatky. Meng poté oznámil okamžitou rezignaci na funkci a Čína 6. října uvedla, že byl zadržen během své návštěvy Číny. [celá zpráva]

V březnu disciplinární komise čínské komunistické strany uvedla, že Meng byl ze strany vyloučen a jeho případ byl předán orgánům činným v trestním řízení. Podle disciplinární komise Meng „svévolně a okázale utrácel státní prostředky, aby umožnil své rodině luxusní životní styl”.

Do čela Interpolu usedl Meng v listopadu 2016 a stal se prvním Číňanem v této funkci. Už od dubna 2004 je náměstkem čínského ministra pro bezpečnost, byl jím tak i v době, kdy toto ministerstvo vedl Čou Jung-kchang, který byl v roce 2015 odsouzen k doživotnímu trestu a propadnutí majetku za braní úplatků, vyzrazení státního tajemství a zneužití pravomocí.

Meng je dalším vysokým čínským činitelem, jenž byl zadržen v rámci protikorupční kampaně, kterou prezident Si Ťin-pching zahájil v roce 2012 a v níž slíbil tvrdě postupovat jak proti níže postaveným hříšníkům, tak proti zkorumpovaným politickým špičkám. Lidé obvinění z korupce jsou zpravidla shledáni vinnými a odsouzeni k dlouhým vězeňským trestům, někdy až na doživotí, píše agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám