Hlavní obsah

Šéf Interpolu zmizel

Lyon (Francie)

Francouzská policie zahájila vyšetřování možného zmizení šéfa Interpolu Meng Chung-weje. Informovaly o tom v pátek agentury AFP a Reuters s odvoláním na nejmenované zdroje obeznámené s případem. Hongkongský deník South China Morning Post (SCMP) napsal, že Meng v Číně čelí nespecifikovanému vyšetřování.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Šéf Interpolu Meng Chung-wej

Článek

Policii podle agenturních zdrojů kontaktovala manželka prezidenta Interpolu Číňana Meng Chung-weje poté, co se s ním nedokázala spojit od jeho odjezdu do vlasti na konci září.

Se zprávou přišlo francouzské rádio Europe 1, podle jehož informací odcestoval 64letý Meng do Číny 29. září. Od té doby o něm údajně nejsou žádné zprávy. Agentura AFP citovala zdroj z francouzské justice, podle něhož Meng nezmizel ve Francii.

SCMP s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsal, že šéf Interpolu je v Číně vyšetřován a po příletu minulý týden byl ihned předveden k výslechu. Podle deníku není jasný důvod vyšetřování ani místo, kde je držen.

Žádné další informace o jeho plánech podle médií nejsou, stejně jako není jasné, proč jeho manželka o přerušení kontaktů informovala až nyní. Žena žije se svými dětmi v Lyonu, kde má světová organizace zastřešující mezinárodní policejní spolupráci své sídlo.

Stručná odpověď Interpolu

Interpol v reakci uvedl, že zaznamenal zprávy o údajném zmizení prezidenta Menga. Podle prohlášení ale jde o „záležitost pro příslušné úřady jak ve Francii, tak v Číně”. Interpol také poznamenal, že za řízení jeho operací je odpovědný generální tajemník a nikoli prezident. Dále tiskové oddělení věc nekomentovalo.

Meng byl do čela Interpolu zvolen v listopadu 2016, čímž se stal prvním Číňanem, který kdy tuto funkci zastával. Předtím působil v Číně v několika vysokých pozicích včetně postu zástupce šéfa čínské policie.

Podle agentury AP se Meng během svého působení v čínských orgánech vyskytoval v blízkosti tehdejších politických špiček, z nichž některé osoby se staly terčem pozdějšího tažení proti korupci. Meng údajně úzce spolupracoval s bývalým šéfem vnitřní bezpečnosti Čou Jung-kchangem, který byl za braní úplatků, vyzrazení státního tajemství a zneužití pravomocí v červnu 2015 odsouzen na doživotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám