Hlavní obsah

Čína zatápí pod kotlem. Chlubí se kvalitou nových bojových letounů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína zařadila do výzbroje několika vybraných perutí nejmodernější bojová letadla páté generace J-20, která mají vlastnosti stealth, takže jsou obtížně zjistitelná radary, uvedla v pátek čínská Lidová osvobozenecká armáda. Od roku 2018, kdy se model J-20 poprvé objevil ve výzbroji, se tyto stroje pravidelně účastní cvičení a figurují na propagačních záběrech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína se chlubí novými bojovými letouny J-20Video: Reuters

 
Článek

„Od zařazení J-20 do bojových jednotek zvýšilo letectvo standardy pro výcvik pilotů,“ odpapouškoval naučenou frázi pilot Čang Chao na nově zveřejněném propagandistickém videu čínské armády.

A pokračoval ve stejném duchu: „Po pilotech je nyní požadováno, aby měli lepší schopnosti se učit a lépe se přizpůsobovali změnám. Také je mnohem důležitější než dříve, aby piloti byli schopni získávat informace a činit vlastní rozhodnutí. Pilot a proudové letadlo by měli pracovat jako jeden celek, což přináší větší efekt než součet individuálních schopností.“

Čínské letectvo, které stoje zařadilo k perutím s nejdelšími tradicemi, zdůraznilo, že u letounů použilo mnoho nových přístupů a proniklo do mnoha oblastí, ve kterých dříve nepůsobilo. Podle Lidové osvobozenecké armády zlepšily stroje bojové kvality letectva a umožnily mu lépe zabezpečit svrchovanost, bezpečnost a územní celistvost Číny.

Foto: Profimedia.cz

Nejmodernější čínské bojové letadlo páté generace J-20

Čínu nikdo vojensky neohrožuje

Čínu ovšem žádná země aktuálně neohrožuje, naopak Peking opakovaně vysílá letadla k Tchaj-wanu a stále uplatňuje nároky na 90 procent Jihočínského moře, i když soud mu je soud v Haagu odmítl přiznat.

Propagandistické video bylo zveřejněno poté, co delegáti summitu NATO varovali před Čínou a odsoudili další let čínských bojových letadel k Tchaj-wanu.

Čína poslala nad Tchaj-wan rekordní počet 28 vojenských letadel

Svět

Další pilot Cchao Pin dodal pár vět jak vystřižených z příruček pro politické školení.

„Myslím si, že díky důvěře, kterou nám daly strana a čínský lid, jsme mohli být vybaveni nejpokročilejšími proudovými letouny a nejmodernějšími zbraněmi. Piloti proto potřebují mít jak odvahu, tak být poctiví, aby mohli převzít odpovědnost a pracovat na splacení této důvěry tím, že budou mít skutečně bojové schopnosti, aby mohli efektivněji plnit své povinnosti a mise.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám