Hlavní obsah

Čína vzdává strop počtu dětí. Rodí se jich stále méně

Právo, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínská vláda by v dohledné době mohla rodinám dovolit mít tolik dětí, kolik budou chtít. Skončila by tak politika, která v zemi platila po desetiletí.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Malá Číňanka v pekingském parku

Článek

Z programu pětiletky na léta 2021–2025, stejně jako ze strategického dokumentu nastiňujícího vládní priority do roku 2035 pojem „rodinné plánování“ zcela vypadl. V předešlých pětiletých programech se přitom jednalo o jeden z hlavních bodů.

Mezi priority nové pětiletky byla naopak zařazena nutnost „vylepšit politiku porodnosti“ tak, aby byla „více inkluzivní“. To je podle listu The South China Morning Post jasným signálem, že má systém vládního rozhodování o tom, kolik budou mít páry dětí, na kahánku.

Bude příští rok bodem zlomu?

Důvodem je neustálé zpomalování míry plodnosti v zemi a rychle stárnoucí populace, což jsou mimochodem fenomény, které trápí i západní státy. Loni v Číně klesl počet nově narozených dětí na nejnižší úroveň od Velkého čínského hladomoru (1959–1961).

„Vláda neříká vysloveně ,zastavme rodinné plánování‘, ale nechává tuto politiku takříkajíc vyhasnout,“ podotkl profesor I Fu-sien z americké univerzity ve Wisconsinu-Madisonu, který toto téma dlouhodobě sleduje. „Bodem zvratu“ bude podle něj příští rok, kdy „dá stát od restrikcí porodnosti ruce pryč“. „Do budoucna bude vládní role spočívat v ochraně práva mít děti, ne toto lidské právo porušovat,“ dodal.

Komunistická Čína zavedla politiku jednoho dítěte v roce 1979 a ta podle odhadů do konce roku 2013 zabránila narození 400 milionů dětí. Před čtyřmi lety pak vedení povolilo rodinám mít děti dvě v naději, že se klesající trend porodnosti zvrátí. Jak tehdy napsal The Wall Street Journal, Čína má „příliš mnoho důchodců a příliš málo mladých. Pokud nezačnou mít Číňané více dětí, smršťující se pracovní síla bude muset zaopatřovat obrovskou stárnoucí populaci.“

Na vině je i koronakrize

Očekávání se však nenaplnila a předloni přišlo na svět místo předpovídaných 21,9 milionu jen 15,23 milionu dětí. Loni byl pokles ještě markantnější – podle Národního statistického úřadu se narodilo jen 14,65 milionu dětí, nejméně za bezmála šedesát let. Ještě nižší celkový počet narozených dětí – místy až o bezmála 30 procent – se navíc předpokládá na letošek. Kvůli koronavirové krizi totiž páry odložily jak svatby, tak přírůstky do rodiny.

Podle demografů Chuang Wen-čenga a Liang Ťien-čanga by „inkluzivní“ politika rodinného plánování, kterou avizuje nová pětiletka, mohla znamenat, že lidé budou moct brzy mít až čtyři děti.

Budoucnost lepší čísla neslibuje

Podle průzkumu z roku 2017 plánují Číňanky v plodném věku mít v průměru 1,75 dítěte. Hodnota, která zajišťuje udržení početního stavu populace, je přitom 2,1.

Podle zprávy Nadace pro výzkum a rozvoj Číny bude v roce 2035 jednomu ze čtyř Číňanů více než 65 let.

Do roku 2050 by starších 65 let mohlo být až 28 procent obyvatel – podobně jako v Japonsku, oznámila Světová banka.

Reklama

Výběr článků

Načítám