Hlavní obsah

Čína vyvíjí hypersonické superstřely jdoucí po teplu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína oznámila podle listu The Daily Telegraph, že vyvinula hypersonické střely, které používají infračervenou technologii umožňující navádění na zdroj tepla. Lze je nasadit proti lodím, letadlům i jiným raketám. Podle britského listu může americké armádě trvat roky, než se tomu vyrovná.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zachycení jiných zdrojů tepla je při hypersonické rychlosti, tedy rychlosti přesahující pětkrát rychlost zvuku, mimořádně obtížné, protože samotné tření při tak velké rychlosti vytváří velké zahřívání, které narušuje činnost detekčních systémů.

Čínští vědci z Národní univerzity obranných technologií ale tvrdí, že jimi vyvinutá infračervená technologie umožňuje hypersonické střele vyhledat a zasáhnout cíle zaměřené pomocí tepelné stopy i v menších výškách, kde je hustší vzduch a při letu vzniká více tepla.

Čínská hypersonická střela vyvolává obavy, oblétla Zemi

Svět

Podle výzkumu, o němž informoval deník South China Morning Post, by střely mohly s nebývalou přesností a rychlostí ničit „neviditelná“ letadla, rakety, letadlové lodi a vozidla.

Druhý šok pro USA?

Vedoucí výzkumu profesor I Š’-che oznámil v článku zveřejněném počátkem tohoto měsíce v čínském odborném časopise Air and Space Defence, že Čína učinila „řadu zásadních technologických průlomů, které se při testech projevily jako účinné“.

Může to mít velké důsledky pro rozbíhající se závody ve zbrojení mezi Číňany a Američany. Zpráva se objevila jen čtyři měsíce poté, co Čína popřela zprávy západních rozvědek a médií, že vyzkoušela hypersonickou střelu schopnou nést jaderné zbraně, která obletěla planetu a před dopadem se od ní oddělilo další těleso. Podle Pekingu se jednalo jen o kosmickou loď. Západ však stále uvádí, že šlo o hypersonickou střelu.

USA testují novou střelu vzduch-vzduch, aby dohnaly čínský náskok

Amerika

Vzdor čínským tvrzením označil generál Mark Milley, šéf amerického sboru náčelníků štábů, čínský test za „sputnikovský okamžik“. Narážel tím na šok, který v USA vyvolal start první umělé družice, již v roce 1957 vyslal na oběžnou dráhu Sovětský svaz.

Loni v únoru vyzvalo americké ministerstvo obrany různé dodavatele k vývoji infračervených senzorů pro hypersonické střely. Jejich testování a vývoj však může trvat několik let, i když první se mají sériově vyrábět od příštího roku.

Hypersonické zbraně mohou mít dvojí podobu: buď jsou to rakety, jako ruský Cirkon, nebo hypersonická vztlaková tělesa, kluzáky vynášené raketami, což je případ čínské DF-17. Tyto střely, ať už rakety, či kluzáky, se pohybují nejméně pětkrát rychleji než zvuk.

Jak jsou daleko
Hypersonické střely začalo jako první testovat Rusko, a to už v letech 2012–2013.
Čína začala ty své zkoušet v roce 2014, provedla však už více testů.
USA doufají, že své první hypersonické rakety nasadí do roku 2023.
Hypersonické zbraně vyvíjí též Indie (spolu s Ruskem), Japonsko, Jižní Korea, Brazílie, Británie, Francie a Austrálie (spolu s USA).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám