Hlavní obsah

Český voják byl zraněn při útoku v Afghánistánu

Český voják Provinčního a rekonstrukčního týmu (PRT) byl ve středu v Afghánistánu lehce zraněn při útoku protitankovým granátem. Osmadvacetiletý muž, který má zlomenou nohu a lehce zraněnou ruku, se již podrobil lékařskému ošetření na mezinárodní základně Shank, uvedla mluvčí generálního štábu české armády Jana Růžičková. Podle Růžičkové byl voják zraněn při plnění "operačního úkolu" v provincii Lógar.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Čeští vojáci před výjezdem na patrolu

Článek

Ještě ve středu by měl být převezen do vojenské nemocnice na základně KAIA v Kábulu, kde se ho ujme český polní chirurgický tým.

V současnosti je do mise ISAF v Afghánistánu zapojeno přibližně 600 českých vojáků. Nejvíce z nich se podílí na ochraně civilních pracovníků v Lógaru.

Afghánistánem prošlo 7000 českých vojáků. Čtyři za tu dobu padli, první zahynul v květnu 2007, poslední zemřel loni v říjnu, když podlehl vážným zraněním, která utrpěl v červenci.

Lógar je hlavním místem působení českých vojáků, protože tam působí český PRT. V Lógaru dosud padl jeden voják v dubnu 2008, další čtyři byli zraněni při explozi miny, na niž najelo auto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám