Hlavní obsah

Bývalý šéf Interpolu se u soudu v Číně přiznal k přijímání úplatků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pekling

Bývalý šéf mezinárodní policejní organizace Interpol 65letý Meng Chung-wej během čtvrtečního soudního slyšení přiznal, že bral úplatky. Prokuratura je vyčíslila na 14,5 milionu jüanů (asi 47,8 milionu korun). Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínská státní média.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Bývalý šéf Interpolu Meng Chung-wej

Článek

Proces se koná ve městě Tchien-ťin na severu Číny. Verdikt by měl být znám později, uvedl čínský stranický list Žen-min ž´-pao.

Kontaktovat obhájce možné nebylo, není známo, kdo jím je, uvedl list The Guardian. Mengova žena, které získala ve Francii azyl, uvedla, že obvinění jsou politicky motivovaná.

Meng zmizel loni v září, když z Francie, kde Interpol sídlí, odjel do Číny. Jeho zmizení, které ohlásila loni v září ve Francii jeho manželka, vyvolalo velký rozruch.

Meng zaslal začátkem října Interpolu rezignační dopis. [celá zpráva]

Čínské ministerstvo státní bezpečnosti pak oznámilo, že Meng přijímal úplatky, a proto byl během své návštěvy Číny zadržen.

Disciplinární komise čínské komunistické strany v březnu uvedla, že Meng byl z komunistické strany vyloučen a že jeho případ byl předán orgánům činným v trestním řízení. Podle disciplinární komise Meng „svévolně a okázale utrácel státní prostředky, aby umožnil své rodině luxusní životní styl”, a využil svého postavení k tomu, aby pomohl manželce získat práci, a že od jiných lidí přijal nelegálně „velké množství věcí” výměnou za povyšování. Podle čínských médií poškodil dobré jméno strany a zájmy státu, stojí v prohlášení. V dubnu byl zatčen. [celá zpráva]

Meng je dalším vysokým čínským činitelem zadrženým v rámci protikorupční kampaně, kterou prezident Si Ťin-pching zahájil v roce 2012 s cílem tvrdě postupovat i proti zkorumpovaným politickým špičkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám