Hlavní obsah

Británie a Austrálie podepsaly novou bezpečnostní a obrannou dohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Británie a Austrálie ve čtvrtek v Canbeře uzavřely novou dohodu o obranné a bezpečnostní spolupráci. Dokument usnadní ozbrojeným silám obou zemí vzájemný výcvik nebo výměnu zpravodajských informací, informuje agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Britský ministr obrany Grant Shapps (vlevo) a jeho australský kolega Richard Marles po podpisu bezpečnostní dohody

Článek

Dohodu podepsali britský ministr obrany Grant Shapps a jeho australský protějšek Richard Marles.

„Doufám, že ne proto, že se zítra chystáme do války, ale proto, že musíme být připraveni víc než kdykoli předtím. Náš postoj se musí změnit,“ uvedl Shapps a poukázal na konflikt na Ukrajině, který je relevantní i pro Indo-Pacifik.

Smlouva ukládá oběma zemím povinnost konzultace v případě mimořádných událostí ohrožujících suverenitu nebo regionální bezpečnost, ale zároveň nepředstavuje plnohodnotný pakt vzájemné obrany, který by vyžadoval zásah v případě, že je druhá strana napadena nebo ohrožena, podotkla agentura AFP.

Jak Londýn, tak Canberra však uvedly, že jsou v případě hrozby ochotny se vzájemně podpořit.

„Svět je čím dál tím složitější a nejistější, musíme proto modernizovat naše nejdůležitější partnerství. Dohody, kterých jsme dnes dosáhli, to do budoucna zaručí,“ podotkl Marles.

Jde o další krok na posílení obranných vztahů mezi Británii a Austrálií, které spolu se Spojenými státy již v roce 2021 uzavřely bezpečnostní pakt známý jako AUKUS. Jedním z jeho pilířů je Canbeře poskytnout flotilu jaderných ponorek. Nyní uzavřená dohoda mimo jiné usnadní například výcvik australských námořníků na britských ponorkách nebo nasazení britských posádek v Austrálii.

Rusku nelze ustoupit, Mnichov 1938 je varováním, říká britský velvyslanec

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám