Hlavní obsah

Barma propustila dva novináře agentury Reuters

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Barmě byli v úterý po více než 500 dnech strávených ve vězení propuštěni dva novináři agentury Reuters. Za mříže se dostali kvůli údajnému držení tajných dokumentů. Jejich propuštění bylo součástí amnestie, kterou prezidenta Win Myin udělil celkem 6520 vězňům.

Foto: Thein Zaw, ČTK/AP

Odsouzení novináři Ťjo Sou U a Wa Lone (vpravo)

Článek

Devětadvacetiletý Ťjo Sou U a třiatřicetiletý Wa Lone byli odsouzení loni v září k sedmiletému vězení za neoprávněné držení tajných státních dokumentů. Novináři psali o tématu pronásledovaného muslimského menšinového etnika Rohingů. Agentura Reuters tvrdila, že muži se nedopustili žádného trestného činu a žádala jejich propuštění.

Barmský prezident od minulého měsíce v rámci několika amnestií nechal propustit tisíce vězňů. V Barmě je obvyklé propouštění vězňů na amnestii v období kolem tradičního nového roku, který začal 17. dubna.

Novináři byli zatčeni na předměstí Rangúnu poté, co se sešli se dvěma policisty, kteří působili v barmském Arakanském státě, kde jsou bezpečnostní složky obviňovány z porušování lidských práv při tažení proti muslimské menšině Rohingů.

Před svým zatčením zdokumentovali případ masakru v rohingské vesnici Indin. Sedm barmských vojáků bylo následně odsouzeno k šesti až deseti rokům vězení. Jde o jediný případ, kdy barmská armáda přiznala, že vojáci Rohingy zavraždili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám