Hlavní obsah

Bandy pytláků masakrují nosorožce i slony. Do 20 let o ně může Afrika přijít

Právo, BBC, aa

Aktuálně největší nebezpečí vyhynutí hrozí i takovým tvorům, jako jsou sloni. Spolu s nosorožci a tygry tvoří nejohroženější trojici druhů, na něž se specializují pytláci. Zabránit tomu je cílem mezinárodní konference ochranářských organizací, kterou svolala Londýnská zoologická společnost (ZSL). Šestatřicet zemí světa se na ní v pátek dohodlo na společné deklaraci proti nelegálnímu obchodu s ohroženými druhy.

Foto: Profimedia.cz

Nosorožec tuponosý zastřelený pytláky v jihoafrické rezervaci Umhlametsi

Článek

„Ilegální obchod s divokými zvířaty se vymkl veškeré kontrole,“ řekl na úvod jednání ředitel záchranných programů ZSL Jonathan Baillie. Roční obrat tohoto kšeftu přesahuje 19 miliard dolarů (383 mld. Kč).

Podle neúplných odhadů padlo rukama pytláků v roce 2012 na 20 tisíc slonů. Kilo slonoviny jim vynese 65 tisíc dolarů. Při tomto tempu bude Afrika za 20 let beze slonů. Úřady v čínském Hongkongu koncem ledna spálily 30 tun zabavené slonoviny, což byla dosud největší podobná akce na světě.

Poprvé v historii přistoupila ke spálení úlovku celníků – 698 sloních klů a 15 tisíc sošek a šperků ze slonoviny, vážících celkem asi tři tuny – minulý týden i první evropská země – Francie. Zákaz obchodu se slonovinou vyhlásily v úterý USA.

Možná dramatičtější hrozbě čelí nosorožci. Jen v Jihoafrické republice stoupl během šesti let počet upytlačených zvířat 77krát na loňských 1004 kusů.

Tradiční medicína i důkaz postavení

„Stále panuje ničím nepodložená víra, že jejich rohy mají léčivé schopnosti, ale jsme svědky trendu, že se stávají pochybným důkazem sociálního statusu zbohatlíků v rozvíjejících se zemích,“ vysvětlila Naomi Doaková z organizace Traffic, sledující ilegální obchod se zvířecími produkty.

Ze sto tisíc tygrů, kteří před sto lety volně žili v Asii, jich nyní zbývá už jen 3200 kusů, a přestože jsou všude chráněni, inspektoři stále nacházejí pokoutně nabízené kůže a vycpaniny.

„Organizované zločinecké bandy kradou a masakrují slony, nosorožce, tygry i další druhy, a to v obrovském měřítku. Mnoho z těchto druhů se tak ocitá na pokraji vyhynutí,“ varovali ve společné výzvě britští princové Charles a jeho syn William.

„Čelíme dokonalým pytláckým a pašeráckým sítím, které mají nadbytek prostředků, lidí i zbraní,“ upozornil Baillie.

Mezi signatáři páteční deklarace proti nelegálnímu obchodu s ohroženými druhy jsou podle ČTK mimo jiné Čína, Vietnam, USA, Rusko, Francie, Británie a Japonsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám