Hlavní obsah

Australský Perth zpustošila bouře, škody jsou 100 miliónů dolarů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perth

Prudká bouře zasáhla v pondělí okolo čtvrté odpoledně místního času australský Perth. Vítr o rychlosti až 120 kilometrů za hodinu ohýbal a lámal stromy, strhával střechy i dráty elektrického vedení. Bez proudu se ocitlo 158 000 odběratelů a ještě v úterý jich je bez elektřiny 70 000. Kvůli výpadkům proudu nefungovalo přes 190 semaforů, uvádí web The Australian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Australský Perth zasáhla silná bouře, padaly kroupy velikosti vajecVideo: Reuters

 
Článek

Bouři doprovázelo mohutné krupobití a přívalové deště. Za sedm minut na zem spadlo množství vody odpovídající měsíčním srážkám. Za osm hodin napršelo 35 milimetrů vody. Kroupy o velikosti golfového míčku rozbíjely okna a skla automobilů. Na letištním terminálu v Perthu se zřítila část střechy a odlety musely být dočasně pozastaveny. Voda zaplavila nemocnice a čtrnáct škol zůstalo zavřených.

"Co si pamatuji, je to nejhorší počasí od pověstné májové bouřky v roce 1994, kterou provázely silné větry a rozsáhlé výpadky dodávek elektřiny," řekl premiér státu Západní Austrálie Colin Barnett australskému zpravodajskému serveru ABC a dodal: "Doufám, že výpadky dodávek energie nebudou tak velké, ale tuším, že tentokrát budou mnohem větší škody na budovách a bytech."

Škody se odhadují na 100 miliónů dolarů (takřka 1,9 miliardy korun). Několik lidí bylo zraněno.

Letošní březen je nejdeštivější od roku 1971.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám