Hlavní obsah

Argentinu sužují extrémní vedra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Argentina přepisuje teplotní rekordy. Země je uprostřed jihoamerického léta, ale zachvátila ji vlna veder. V argentinském městě Córdoba naměřili v úterý 42,5 stupně Celsia, v Buenos Aires teplota v úterý vystoupala na 41,1 stupně, což bylo nejvíce od roku 1995.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Argentina čelí historickým vedrůmVideo: Reuters

 
Článek

Podle meteorologů budou teploty dále vysoké a v pátek by se mohla na několik hodin stát nejteplejším místem na Zemi, napsal server BBC Mundo.

„Velké pouště jako Sahara jsou na severní polokouli, kde je nyní zimní roční období. Konkurovat tak nyní Argentině může jen poušť v Austrálii, kde je také léto,” uvedl klimatolog Alpi Costa z Argentinského antarktického institutu.

„Ale když je v Argentině odpoledne, v Austrálii je noc a v noci na poušti teplota klesá,“ vysvětlil Costa, proč takový jev může nastat.

USA za sebou mají čtvrtý nejteplejší rok od počátku záznamů. V Evropě je to podobné

Věda a školy

Po mírném středečním ochlazení čeká argentinská metropole další úder vedra. Meteorologové předpovídají na pátek 42 stupňů Celsia. Dosavadní rekord v tomto městě je 43,3 stupně, které tam naměřili v lednu 1957.

Argentinskou metropoli přitom v úterý postihl rozsáhlý výpadek elektřiny, který se dotkl více než 700 tisíc spotřebitelů.

Podle novinářky BBC Veroniky Sminkové, která žije v Buenos Aires, jsou Argentinci, hlavně v metropoli, na výpadky proudu v létě zvyklí.

Řecko zasypal sníh, teploty klesnou na -15 stupňů

Svět

Podle ní je to zastaralou energetickou sítí. Kvůli nynější vlně veder tamní vláda dnes od 12 hodin a v pátek nařídila státním zaměstnancům, jejichž přítomnost na pracovišti není nutná, aby pracovali z domova, a snížili tak spotřebu elektřiny.

Vysoké teploty v těchto dnech sužují i sousední Uruguay, kde platí varování před vedry nejméně do neděle a kde by mohl být překonán dosavadní rekord 44,5 stupně Celsia. Vysoké teploty panují nyní i v Paraguayi.

Foto: Reuters

Argentina čelí historickým vedrům

Reklama

Výběr článků

Načítám