Hlavní obsah

Al-Káida zveřejnila video údajně namluvené Zavahrím. Ten je přitom podle USA mrtvý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristická síť al-Káida v pátek zveřejnila 35minutové video, které údajně namluvil vůdce skupiny Ajmán Zavahrí. O něm se ale předpokládá, že byl zabit při americkém náletu v srpnu letošního roku. Podle agentury Reuters nahrávka není datovaná a nijak neukazuje na dobu, kdy mohla být pořízena. Samotný obsah nahrávky zatím není k dispozici.

Foto: Reuters

Ajmán Zavahrí na archivní fotografii

Článek

Spojené státy podle amerických činitelů Zavahrího zabily střelou odpálenou z dronu. Terorista v tu chvíli stál na balkóně domu v Kábulu. Podle představitelů Washingtonu se jednalo o největší akci proti teroristické skupině od roku 2011, kdy americké speciální síly v Pákistánu zabily předchozího vůdce al-Káidy Usámu bin Ládina.

Vystudovaný egyptský lékař Zavahrí pomohl koordinovat útoky z 11. září 2001 na New York a Washington a patřil mezi nejhledanější teroristy světa. Klíčový podíl měl zřejmě také na atentátu na americký torpédoborec Cole v jemenském Adenu v říjnu 2000 a na útocích na americká velvyslanectví v Keni a v Tanzanii v srpnu 1998. USA na jeho hlavu vypsaly odměnu 25 milionů dolarů.

Al-Káida zatím nejmenovala Zavahrího nástupce. Odborníci ale spekulují, že by se jím mohl stát Sajf Ádil, tajemstvím opředený bývalý důstojník egyptských speciálních sil, který je vysoko postaveným členem al-Káidy. USA nabízejí až deset miliónů dolarů za informaci vedoucí k jeho dopadení.

Zavahrího dostali stopaři. Mstili se za rok 2009

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám