Hlavní obsah

AI: Súdán použil proti vzbouřencům v Dárfúru opakovaně plyn, umíraly hlavně děti

Nejméně třicetkrát použil Súdán v neklidném Dárfúru plyn proti místním obyvatelům. Uvedla to Amnesty International s odvoláním na získané fotografie a videa. Podle ní v oblasti Džabal Marra zemřelo při nasazení plynu nejméně 250 lidí, zejména dětí.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci mírových sborů v Súdánu

Článek

Plyn byl údajně použit během rozsáhlé ofenzívy proti vzbouřenecké Súdánské osvobozenecké armádě (SLA) zahájené v Džabal Marra letos v lednu.

Svědci, s nimiž Amnesty International hovořila, uvedli, že bomby shozené na jejich vesnice obsahovaly „toxický dým“. Dým z bomb po explozi změnil barvu.

Výpovědi obětí 

Asi třicetiletý Chálil uvedl k náletu z 16. ledna: „Kolem osmé deváté ráno jsme byli ve vesnici, když nás překvapila letadla Antonov shazující bomby. Když bomba dopadla do vesnice, byli jsme zahaleni oblakem kouře. Exploze mě odhodila a já upadl. Kouř byl napřed černý a pak zezelenal. Cítil jsem pach něčeho shnilého smíšený s pachem chlóru a čehosi, co nejsem schopen popsat.“

Když bomba vybuchla, začaly mi cukat svaly a později jsem měl třesavku. Pak jsem ztrácel cit na levé straně těla od nohy po rameno. Poté byla celá (levá) strana paralyzovaná.
oběť náletu Chálil

Plyn měl devastující účinky, dodal: „Čtyři lidé, kteří byli nejblíže místa dopadu bomby, měli vypoulené oči. Já jsem byl asi o půl kilometru dál. Když bomba vybuchla, začaly mi cukat svaly a později jsem měl třesavku. Pak jsem ztrácel cit na levé straně těla od nohy po rameno. Poté byla celá (levá) strana paralyzovaná. Teď mohu chodit jen o holi. Taky jsem hodně zvracel a o dva dny později moje moč zrudla. Červenou moč měli čtyři z nás, jen já jsem přežil. Po dvou týdnech mi začala odpadávat kůže.“ O devět měsíců později se jeho stav zlepšil, kůže se mu zahojila, ale stále ještě není v pořádku.

Dva záběry ukazující vesnici před náletem a po něm

Další přeživší, které plyn zasáhl, vypověděli, že se jim na kůži dělaly puchýře, měli chronický průjem, zvraceli krev a někteří přestali vidět. Dvacetiletá žena řekla, že ona ani její dítě se necítí dobře ani půl roku poté, co přežili jeden z útoků: „Když bomba dopadla, objevily se plameny a temný dým. Vyvolal okamžitě zvracení a závratě. Moje kůže není v pořádku, mám pořád bolesti hlavy. Dítě se nezotavilo, je oteklé, má puchýře a rány.“

Šokující videa

Podobné příznaky měli i další zasažení, jak ukázala pořízená videa. „Obrázky a videa, která jsem viděla, jsou doopravdy šokující,“ sdělila listu The Daily Telegraph ředitelka krizového výzkumu AI Tirana Hassanová: „Na jednom malé dítě křičí bolestí, než zemře. Mnoho fotografií ukazuje malé děti pokryté puchýři a ranami. Některé nebyly schopné dýchat a zvracely krev.“

Dodala, že satelitní záběry ukazují, že při ofenzívě bylo zničeno nebo vážně poničeno 171 vesnic na jihu Súdánu.

Jsou to stejné válečné zločiny, jaké byly spáchány v Dárfúru v roce 2004, kdy si svět poprvé uvědomil, co se stalo
ředitelka krizového výzkumu AI Tirana Hassanová

Experti oslovení organizací na ochranu lidských práv uvedli, že příznaky ukazují, že bomby obsahovaly zpuchýřující látky, jako je yperit.

Válečné zločiny

Súdán vede brutální občanskou válku v Dárfúru od roku 2003, na útocích proti místnímu převážně animistickému obyvatelstvu, se vedle vládních sil podílejí muslimské milice džandžauí na koních a velbloudech, které masakrují obyvatele a vypalují vsi.

Do dnešní doby si konflikt vyžádal nejméně 300 000 obětí, půldruhého až dva milióny lidí uteklo. Súdánského prezidenta Umara Bašíra v roce 2008 obvinil Mezinárodní trestní soud (ICC) z válečných zločinů a vydal na něj zatykač kvůli kampani masových vražd civilistů a znásilňování v Dárfúru. Vydán však nebyl. [celá zpráva]

Později ICC rozšířil zločiny i o genocidu. [celá zpráva]

Hassanová dodala k posledním útokům: „Jsou to stejné válečné zločiny, jaké byly spáchány v Dárfúru v roce 2004, kdy si svět poprvé uvědomil, co se stalo.“ Konflikt pokračuje navzdory nasazení vojáků OSN v misi UNAMID.

Související téma:

Foto: archiv, Novinky

Logo Amnesty International

List The Daily Telegraph se ve středu kvůli obvinění AI z použití plynu proti civilistům obrátil na súdánské velvyslanectví ve Velké Británii, ale nedočkal se odpovědi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám