Hlavní obsah

Střety na Chrámové hoře si vyžádaly 60 raněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Na šedesát Palestinců bylo zraněno na Chrámové hoře v Jeruzalémě, když proti nim zasáhla izraelská policie, neboť napadli židovské poutníky u Zdi nářků. Někteří z Palestinců se nadýchali slzného plynu, další dostali rány obuškem. Šest jich muselo být hospitalizováno, jeden s řeznou ranu na noze. Zatčeno bylo 14 lidí.

Foto: Šárka Nováková
Článek

Izraelské zdroje původně popírali, že by některý z Palestinců byl zraněn.

Stovky Palestinců po skončení pátečních modliteb v mešitě Al-Aksá začaly házet kameny na židovské poutníky modlící se u Zdi nářků. Policie židovské věřící evakuovala a proti muslimům zasáhla gumovými projektily a slzným plynem. Řada Palestinců se na výzvy administrátora areálu mešity Adnána Husajního rozešla, mnozí se však ze strachu z policistů ukryli ve dvou mešitách v areálu Chrámové hory, která je posvátným místem judaismu, islámu i křesťanství.  

Podle Husajního zasáhli izraelští policisté proti Palestincům zcela bezdůvodně. "Nikdo kameny neházel," prohlásil. "Začali to (izraelští policisté) dělat každý pátek, aby zastrašili starší poutníky, když těm mladším už přístup zakázali. Je to hrubé porušení svobody vyznání."  Izraelci často umožňují přístup na Chrámovou horu jen muslimům starším 45 let, tentokrát však toto nařízení nebylo uplatněno.

Chrámová hora je častým dějištěm srážek mezi Izraelci a Palestinci. Východní část Jeruzaléma, kde se nachází hradbami obklopené Staré město, obsadil Izrael za války v roce 1967. Palestinci si východní Jeruzalém nárokují jako hlavní město svého budoucího nezávislého státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Izraelci zadrželi 14letého atentátníka

Izraelská armáda ve čtvrtek pokračuje v ozbrojených akcích proti Palestincům v Nábulusu, kde se pokusil přenést přes přechod 8kg výbušnin 14letý chlapec....

Výběr článků

Načítám