Hlavní obsah

Střelci ze Zélandu zabránil v dalším masakru hrdina vyzbrojený platebním terminálem

Australana, který ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch v pátek zastřelil nejméně 50 lidí, vyhnal od druhé mešity muž původem z Afghánistánu, vyzbrojený jen platebním terminálem a nenabitou zbraní. Útok na druhou z mešit bez zranění přečkalo kolem stovky věřících.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útočníka ze Zélandu od druhé mešity vyhnal muž improvizovanými zbraněmiVideo: Reuters

 
Článek

Osmačtyřicetiletý Abdul Aziz Wahabzadah podle serveru CNN uvedl, že na útočníka Brentona Tarranta narazil před mešitou Linwood v momentě, kdy někdo zakřičel, že na místě se střílí.

„Měl na sobě vojenské oblečení. Nebyl jsem si jist, zda je dobrý, nebo zlý. Jakmile mi začal nadávat, bylo mi jasné, že dobrý není,” řekl Wahabzadah agentuře Reuters.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Pieta za oběti masakru v Christchurch

Jakmile zjistil, že Australan v mešitě střílí, rozběhl se k němu vyzbrojený jen platebním terminálem. Tarrant utíkal ke svému vozu pro jinou zbraň. Wahabzadah po něm terminál hodil a když Australan začal znovu střílet, Wahabzadah se skryl mezi auty.

Muž původem z Afghánistánu se nato chopil pušky, kterou Tarrant upustil, a zmáčkl spoušť. Zásobník byl ale prázdný. „Křičel jsem na toho chlapa ‚Pojď sem‘, chtěl jsem, aby se zaměřil na mě,” líčí Wahabzadah dramatickou scénu.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Záchranáři odnášejí jednu z obětí pátečního masakru v novozélandském městě Christchurch, kde 28letý Australan Brenton Tarrant postřílel ve dvou mešitách 49 lidí. Padesát dalších lidí bylo zraněno.

Místo toho se ale útočník vydal do mešity. Odvážný muž ho sledoval a znovu se mu postavil. „Když mě viděl s puškou v ruce, upustil svou zbraň a utekl ke svému vozu. Běžel jsem za ním,” popisuje dále.

„Sedl si do vozu a já prohodil (nenabitou) pušku oknem jako oštěp. Začal nadávat a odjel,” dodal Wahabzadah.

„Když jsem se vrátil do mešity, všichni tam měli velký strach a skrývali se,” popisuje další okamžiky statečný muž.

„Bratře, už jsi v bezpečí, vstaň, on už je pryč,” utěšoval své souvěrce, kteří propukli v pláč. Útok na druhou z mešit bez zranění přečkalo kolem stovky věřících.

Policisté dorazili za šest minut

Tarrantův vůz posléze zablokovala dvojice policistů, kteří jej zatkli. Australan měl v autě dvě podomácku vyrobené bomby, informovala policie.

Foto: Mapy.cz

Mešita Linwood a Al Noor v novozélandském městě Christchurch

„Ti dva policisté jednali s naprostou odvahou,” řekl v neděli policejní komisař Mike Bush.

„S nasazením vlastního života zabránili dalším vraždám,” dodal. Uvedl také, že policie dorazila k první mešitě šest minut po tísňovém volání.

Vznikly sbírky

Novozélandský list The New Zealand Herald uvedl, že na podporu obětí se ve dvou internetových sbírkách sešlo během posledních několika hodin 2,5 milionu dolarů (asi 40 milionů korun).

Mnoho Novozélanďanů se snaží podpořit své muslimské sousedy projevy laskavosti. Nabízejí například, že jim dojedou nakoupit potraviny anebo je budou doprovázet, pokud by se v ulicích necítili bezpečně.

Reklama

Výběr článků

Načítám