Hlavní obsah

Střed hurikánu Ian udeřil na pobřeží Floridy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bouře Ian udeřila na západním pobřeží amerického státu Florida silou hurikánu téměř pátého stupně o rychlosti 250 kilometrů v hodině. Bez proudu je na Floridě podle monitorovacího serveru PowerOutage téměř 700 000 tisíc lidí. Americká pobřežní stráž informovala, že nedaleko floridských břehů se v bouři potopila loď s kubánskými migranty.

Hurikán Ian udeřil na FloriduVideo: Reuters

 
Článek
Foto: Steve Nesius, Reuters

Vyvrácený strom na Floridě, ničivý vítr ohlašoval příchod hurikánu Ian

Střed hurikánu dorazil k pevnině na úrovni města Fort Myers na jihozápadě Floridy a kolísavou rychlostí kolem 200 kilometrů v hodině bude pokračovat severovýchodním směrem.

„Je to skutečně obrovská bouře. Během uplynulé noci opravdu podstatně zesílila… čeká nás skutečně strašlivý den nebo dva,“ řekl floridský guvernér Ron DeSantis.

Pobřežní stráž informovala, že se v bouři u Floridy potopila loď s kubánskými migranty. Až 23 osob se pohřešuje, čtyři lidé doplavali ke břehu a jsou nyní v péči lékařů. Stráž zahájila záchranné operace. Mezi Kubou a Floridou je v nejužším bodě zhruba 160 kilometrů moře.

Nebezpečný hurikán Ian je u Floridy. Čeká nás strašlivý den či dva, varoval guvernér

Amerika

Úřady kvůli hurikánu nařídily evakuaci 2,5 milionu lidí. Zákon nicméně nikoho nenutí, aby svůj domov opustil, uvádí agentura AP.

V pohotovosti je podle guvernéra 30 000 pracovníků elektrické infrastruktury i průzkumné a záchranné týmy a 7000 příslušníků národní gardy z Floridy i okolních států.

Americký prezident Joe Biden vyzval obyvatele, aby se řídily pokyny úřadů. „Tato bouře je nesmírně nebezpečná. Spolehněte se na úsudek úřadů a odborníků. Buďte připraveni,“ řekl ve středu Biden.

Vítr v nejvíce zasažených oblastech v nárazech zvedá hladinu moře o až pět metrů a společně se silným deštěm způsobuje záplavy. Meteorologové i lovci bouřek hovoří o nebývalé síle hurikánu.

„Naprosto šílené. Jsem rád, že jsme udělali jen jeden průlet,“ komentoval své snímky z oka hurikánu Ian lovec bouří a pilot Nick Underwood, který v dalším příspěvku na svém Twitteru poukázal i na výjimečné množství blesků, kterými se bouře projevovala, ještě než se střetla s pevninou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám