Hlavní obsah

Start raketoplánu se odkládá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nejméně o dva měsíce americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) odložil start raketoplánu Discovery. Důvodem je, že technici potřebují ještě čas, aby vyloučili všechna bezpečnostní rizika. Lety raketoplánů byly zastaveny před dvěma lety po havárii stroje Columbia z února 2003.

Článek

Discovery měl původně odstartovat 22. května. Nyní se počítá, že by se měl vydat do vesmíru z floridského Mysu Canaveral nejdříve 13. července. Odložení startu v pátek oznámil nový šéf NASA Michael Griffin. Zdůvodnil je mimo jiné obavami, že se by při startu na nosné raketě naplněné superchladným palivem mohly vytvořit kusy ledu, které by se pak mohly odlomit a poškodit plavidlo.

NASA se chce za každou cenu vyhnout podobné katastrofě jako s Columbií. Při letu tohoto stroje se odlomil kus izolační pěny, který poškodil levé křídlo; při následné havárii pak zemřelo všech sedm členů posádky a další lety byly pozastaveny.

"Je to v souladu s naším celkovým přístupem k obnovení letů," uvedl Griffin. "Chci samozřejmě, aby start byl co nejdříve," řekl. V zápětí dodal, že na prvním místě je však hlavně bezpečnost. Technici v příštích týdnech na problematickou oblast palivové nádrže namontují topný článek, který má snížit riziko tvorby ledu až o polovinu.

Discovery by se měl do kosmu vydat mezi 13. a 31. červencem. V případě, že by neodstartoval v červenci, další možnost by byla až v září.

Plánuje se, že v kosmu stráví 12 dní, během nichž na Mezinárodní kosmickou stanice (ISS), která se nachází na oběžné dráze kolem Země, doveze zásoby potravin a náhradních díly. Zásoby a astronauty na ISS v současné době převážejí pouze ruské rakety. Odkladem startu Discovery nicméně nehrozí, že by rusko- americká posádka pobývající nyní na ISS byla nějak ohrožena.

Reklama

Výběr článků

Načítám