Hlavní obsah

Srbské jezero zaplnily tuny odpadků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Priboj

V Srbsku mají problém s odpadem, který se hromadí v jezeru Potpeč. Každou zimu je ho v něm tolik, že musí být vytahován pomocí těžké techniky. Podle místních pracovníků se stroje často porouchají, protože odpadu je příliš mnoho.

Jezero Potpeč v Srbsku zaplnily tuny ilegálních odpadků.Video: AP

 
Článek

Rok co rok se v zimních měsících plní jezero Potpec u města Priboj v Srbsku tunami odpadků, jako jsou plastové lahve, zrezlé sudy, uhynulá zvířata, a dokonce i nábytek nebo domácí spotřebiče. O problematice informoval server ABC News.

Jezero znečišťuje hlavně řeka Lim, která teče z Černé Hory do Srbska a vlévá se do něj. Během zimních měsíců se řeka rozvodňuje a vyplavuje tak velké množství odpadků z desítek nelegálních skládek u svých břehů.

Problém trvající desítky let pramení ze špatného nakládání s odpady a obecně z nedostatečných opatření na ochranu životního prostředí na celém Balkáně.

Foto: AP

Přehradní nádrž Potpeč v Srbsku zaplnily tuny ilegálních odpadků.

Pracovníci, kteří tento týden u jezera Potpeč odpadky pomocí strojů odklízejí, uvedli, že se stroje často porouchávají, protože odpadků je prostě příliš mnoho. Připomněli, že používaná technika navíc nebyla navržena na to, aby z vody tahala velké kusy dřeva nebo pračky.

„Nevěřili byste, co všechno lidé do řeky házejí,“ řekl Milan Višič, lodivod vlečného člunu. „Ve skutečnosti je to teď mnohem lepší než dřív, protože jsme toho už hodně vyčistili,“ dodal.

Představitelé Srbska, Bosny a Černé Hory při několika příležitostech přislíbili, že budou spolupracovat na řešení problému, který se týká jejich společných řek, ale ve skutečnosti se udělalo jen málo.

Problém s odpadky je patrný všude – krajina je posetá hromadami odpadu, silnice lemují odpadky a z větví stromů se kroutí plastové sáčky. Problém ještě zhoršuje skutečnost, že sebrané odpadky se jednoduše ukládají na skládku a recyklovatelné odpady se téměř nikdy netřídí.

Balkánská řeka se proměnila v plovoucí skládku

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám