Hlavní obsah

Srbská tajná služba dopředu věděla o atentátu na Djindjiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Vládní Bezpečnostní informační agentura (BIA) věděla dva týdny před březnovým atentátem na srbského premiéra Zorana Djindjiče o hrozícím riziku. S odvoláním na zasvěcené zdroje to napsal list Glas javnosti.

Foto: HZS Zlínského kraje

Ohňostroje rozzáří nebe nad mnoha místy.

Článek

Podle deníku vojenská zpravodajská služba zaslala 27. února BIA, ale i dalším odpovědným místům memorandum s varováním, že "bezpečnostní kruh kolem Djindjiče je propustný a šel by prolomit".

Informace podobného obsahu dokonce už loni v září zaslal BIA policejní generál Sveta Djurdjevič. Policejní informátoři zachytili v podsvětí debaty, že se údajně připravuje buď přímý úder na premiéra, anebo únos jeho dětí.

Výsledky vyšetřování budou státním tajemstvím

Zjištění expertní komise pro vyšetření okolností zavraždění srbského premiéra budou zřejmě prohlášena za státní tajemství. "Komise zveřejní pouze ty výsledky, které vláda neoznačí za státní tajemství," potvrdil srbský ministr vnitra Dušan Mihajlovič.

Nedávno vytvořená komise má přezkoumat případné nedostatky v práci úřadů, které umožnily, aby k atentátu z 12. března došlo. První analýza se očekává do dvou měsíců. Proti záměru zveřejnit byť jen výňatky se postavili vicepremiér Nebojša Čovič a policejní experti. Právnička Biljana KovačevičováVučová, která se angažuje v oblasti lidských práv, listu Blic řekla, že veřejnost má právo na úplné informace o bezpečnostních a administrativních opatřeních v kauze Djindjič a o odpovědnosti úřadů v případném zanedbání povinností. "Držení informací v tajnosti je výjimkou, jejich zveřejnění pravidlem," řekla s tím, že zveřejnění údajů o bezpečnostních opatřeních na Djindjičovu ochranu už nemůže ohrozit bezpečnost státu.

Podle oficiální verze se Djindjič stal obětí spiknutí připraveného mafiánskou skupinou a policejní jednotkou zvláštních operací. 

Reklama

Související články

Živkovič novým premiérem Srbska

Zavražděného Zorana Djindjiče nahradí ve funkci předsedy srbské vlády dosavadní úřadující ministr vnitra Srbska a Černé Hory a místopředseda Djindjičovy...

Šešelj byl obviněn z vraždy Djindjiče

Srbská policie obvinila ultranacionalistického předáka Vojislava Šešelje a dalších 44 osob z podílu na vraždě srbského premiéra Zorana Djindjiče. Oznámil...

Výběr článků

Načítám