Hlavní obsah

Španělská vláda schválila milosti pro odsouzené katalánské politiky

Španělská vláda v úterý schválila udělení milostí pro devět katalánských politiků a aktivistů, kteří si ve vězení odpykávají dlouhé tresty kvůli uspořádání neústavního referenda o nezávislosti v roce 2017. Političtí lídři včetně bývalého místopředsedy regionální vlády a několika exministrů byli odsouzeni v roce 2019 k trestům od devíti do 13 let vězení za vzpouru, protože referendum vypsali navzdory nesouhlasu vlády v Madridu a soudů. Za mřížemi dosud strávili asi 3,5 roku.

Foto: Pool New, Reuters

Oriol Junqueras

Článek

„Vláda přijala toto rozhodnutí, protože je to nejlepší rozhodnutí pro Katalánsko a nejlepší rozhodnutí pro Španělsko. Doufáme, že tím otevřeme novou éru dialogu a postavíme nové mosty,” řekl v krátkém televizním projevu premiér Pedro Sánchez.

„Tyto milosti nepředpokládají, že se jejich příjemci zřeknou svých názorů, a my to od nich ani neočekáváme,” dodal.

Europoslanci zbavili imunity katalánského expremiéra Puigdemonta

Evropa

O udělení milostí pro prominentní zastánce nezávislosti Katalánska hovořil premiér už v pondělí v Barceloně. Podle agentury AP se ale prosazení tohoto kontroverzního kroku může pro něj stát velmi riskantní politickou hrou. S milostmi totiž zásadně nesouhlasí zástupci pravicové opozice, a dokonce ani někteří členové Sánchezových vládních socialistů. Menšinová vláda si ale chce naklonit poslance katalánských stran ve španělském parlamentu, které potřebuje ke schválení rozpočtu a dalších důležitých zákonů.

Soud před dvěma lety kvůli referendu poslal na 13 let do vězení bývalého vicepremiéra regionální vlády Oriola Junquerase, dvanáctileté tresty dostali katalánští exministři Raül Romeva, Jordi Turull a Dolors Bassaová, kteří spolu s Junquerasem byli odsouzeni i za zneužití veřejných fondů na uspořádání referenda. Bývalá předsedkyně katalánského parlamentu Carme Forcadellová byla odsouzena k 11 letům a šesti měsícům, exministři Joaquim Forn a Josep Rull dostali 10 let a šest měsíců vězení. Aktivisté Jordi Sánchez a Jordi Cuixart si měli za mřížemi odpykat devět let.

Omilostnění politici už dali najevo, že ani po propuštění nepřestanou usilovat o nezávislost Katalánska. „Udělením milostí pro devět lidí nemohou skrýt represi, kterou dál uplatňují vůči stovkám separatistů. Svého boje se nevzdáme: amnestie a sebeurčení!” napsal v úterý na Twitteru jeden z nich, bývalý katalánský ministr zahraničí Raül Romeva.

Milosti mohou vstoupit v platnost teprve poté, co je svým podpisem definitivně stvrdí král Felipe VI. a co je potvrdí nejvyšší soud. To se však považuje pouze za formalitu. Následně je musí otisknout úřední věstník. Vláda ale zdůraznila, že odsouzeným odpustila pouze zbývající tresty vězení a zákaz vykonávat veřejné funkce zůstává dál v platnosti. Zároveň upozornila, že milosti může vzít zpět v případě, že by se jejich příjemci znovu zapojili do pokusu o vyhlášení nezávislosti.

Junqueras zůstane ve vězení. Odsouzením ztratil imunitu europoslance, rozhodl soud v Madridu

Evropa

Na svobodu by se mohli odsouzení dostat už tento týden. Podle španělských médií se chce vláda vyhnout tomu, aby záběry hromadného propuštění politiků dominovaly zpravodajství, a chce proto dosáhnout toho, aby věc byla uzavřena do čtvrtka. Na tento den totiž připadá svátek, kdy mají vězni propustku, a jednoduše by se pak už nemuseli za zdi věznice vracet.

Reklama

Výběr článků

Načítám