Hlavní obsah

Sovětské lodě brázdí Galaxii a zmrzlina je zdarma - tak viděly děti roku 1967 dnešek

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sté výročí Říjnové revoluce se v Rusku sice obešlo bez oficiálních akcí, na některých místech si jej ale přesto připomněli kuriózním způsobem. Slavnostně totiž otevřeli padesát let staré časové schránky, v nichž své představy o dnešním světě popsala tehdejší mládež. Její vize o roku 2017 se ale zrovna nenaplnily.

Foto: Profimedia.cz

Vesmírné cestování na Alfu Centauri, tak si v Sovětském svazu představovali cestování v roce 2017.

Článek

„Drazí potomci, máte takové štěstí – žijete v komunismu a létáte na Měsíc! Byli jsme to my, kdo položil základ této vaší budoucnosti,“ píše se podle stanice RT v jednom ze 144 dopisů, které byly s dobovými předměty uloženy v kontejneru na dno Černého moře u Novorossijska.

Mladí pisatelé v roce 1967 rozhodně nečekali rozpad Sovětského svazu – naopak předpokládali, že SSSR ovládne i daleký vesmír.

„Přistáli jste na Marsu“

„Máme za to, že jste naši planetu Zemi mimořádně dobře zajistili, prozkoumali jste Měsíc a přistáli na Marsu. Pokračujete v dobývání vesmíru a vaše lodě brázdí Galaxii,“ očekával další pisatel z Murmansku.

„Vyjednáváte kulturní a vědeckou spolupráci se zástupci mimozemských civilizací,“ odhadl pokrok v dalším půlstoletí jiný autor z téhož města.

Foto: Profimedia.cz

Život na jiné planetě? V 60. letech 20. století se zdálo, že mezigalaktické cestování je na dosah.

„Je možné, že během vašich životů bude vyřešena otázka nesmrtelnosti,“ rozvažovala tehdejší školačka Olga Pupkovová.

Její vrstevnice Olga Švidkovová měla od budoucnosti jiná očekávání. „Sním o komunismu, o době, kdy budeme moci chodit na filmy a zmrzlinu zadarmo, domácí úkoly za nás budou dělat stroje a našimi učiteli budou trpěliví roboti,“ napsala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám