Hlavní obsah

Sousední země jsou na tom s povodněmi lépe

Většinou stabilizovaná zůstává v sobotu povodňová situace v zemích sousedících s Českou republikou. Mírné zhoršení ohlásily přes noc jen Horní Rakousy v okresech Grieskirchen a Rohrbach, kde hasiči vypumpovali vodu z několika sklepů a garáží.

Článek

Povodňovou výšku překročil Dunaj u Lince. Jak oznámil podle agentury APA místní hydrometeorologický úřad, stoupla hladina řeky v pátek večer na 5,85 metru. Ostatní řeky v regionu zaznamenaly jen mírné zvýšení. Na sobotu předpovědi počasí neuváděli významnější dešťové srážky, které byly spolu s táním sněhu hlavní příčinou vzedmutí vodních toků.

Vážná byla v pátek večer situace v Dolních Rakousech na hranicích s Českou republikou. I tam ale hlásí hydrologové stabilizaci hladin a dodávají, že nebýt nových dešťů v Bavorsku a Horních Rakousech, hladiny by již klesaly. Rozhodující bude situace na řekách Dyje a Morava.

Voda je většinou na ústupu

Na Slovensku začala voda klesat ve většině měst a obcí, které v minulých dnech ohrožovaly rozvodněné řeky. Podle páteční informace Slovenského hydrometeorologického ústavu se aktuálně zvyšovala hladina Dunaje u Komárna a Štúrova, kde byl vyhlášen stav ohrožení. Na vzestupu byl stále i Bodrog a Váh u Kolárova. Situace se naproti tomu už uklidnila na řekách Myjava, Nitra a na většině řek na východě Slovenska.

V Německu vyvolává v současné době obavy prakticky výhradně Labe. Přes vážnost situace ale i v saském povodí Labe odborníci konstatují, že hladina řeky stoupá pomaleji, než se očekávalo. Podle očekávání začala výrazněji stoupat hladina Labe dále po jeho proudu, tedy v Sasku-Anhaltsku.

Jižní Polsko v sobotu podle informací polského rozhlasu hlásí vesměs stabilizaci a mírný pokles hladin vodních toků, a to i v nejvíce postižené obci Krzyźanovice v horním Slezsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Německo a Polsko hlásí první oběti záplav

Tající sníh a déšť zvedají hladiny řek v celé střední Evropě. Na některých místech se již vylévají ze břehů. V Německu je postižena hlavně jižní část země....

Řeky se vylévají z koryt také na Slovensku

Vlivem deště a tajícího sněhu stoupají hladiny řek také na Slovensku. Nejhorší situace je v části Záhorie na západě Slovenska, kde platí třetí stupeň povodňové...

Povodně trápí také Polsko a Německo

Povodně ve středu značně zasáhly i země sousedící s Českou republiku, zvýšené hladiny řekl jsou v Německu i Polsku. V Pasově už museli vystěhovat obyvatele...

Výběr článků

Načítám