Hlavní obsah

Soukromé bezpečnostní agentury prý mají v Iráku imunitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

V Iráku nyní působí asi 5 tisíc příslušníků soukromých bezpečnostních služeb. Jejich úkolem je chránit politiky a zástupce podniků, které se podílejí na obnově Iráku. Na ochranky se stejně jako na vojáky koaličních jednotek vztahuje právní imunita, s čímž současná irácká vláda nesouhlasí a dlouho o této otázce debatovala.

Foto: Jan Karásek

Obraz Isidora Kaufmanna zachytil atmosféru holešovské synagogy v roce 1895. Do jara v interiéru přibude jeho kvalitní kopie.

Článek

"Bezpečnostní agentury tady teď mají zelenou jako nikdy. Na trh se pokouší dostat astronomický počet společností. Je nás tady zapotřebí na dlouhou dobu," řekl pracovník jedné z agentur, který si nepřál být jmenován. Podobně jako mnoho jeho kolegů má za sebou práci u vojenských a policejních oddílů, které působily na Balkáně, v Afghánistánu či Izraeli.

Pro agenty je důležitá imunita

Zaměstnanci soukromých ochranek jsou za své činy odpovědni v zemích, odkud pocházejí, ale nespadají pod irácký zákon. Většina agentů se shoduje, že kdyby měli svou velmi nebezpečnou práci vykonávat v Iráku s pocitem, že jim hrozí postih, raději by odjeli. "Nebudu-li mít imunitu, zavřu to tady. V prostředí, kde může nepřítel použít jakoukoli zbraň a kde nemáte možnost sebeobrany, se nedá pracovat," řekl majitel jedné bezpečnostní služby.

Jeho kolega se domnívá, že kdyby koalice v Iráku nasadila reálný počet vojáků, nemusel by nyní Irák řešit problém soukromých ochranek.

Iráčané nerozlišují mezi koaličními jednotkami a soukromými agenturami. Útočí na ochranky stejně jako na vojáky. Nejznámější atentát se odehrál v březnu ve Fallúdži, kdy tamní civilisté zmasakrovali čtyři projíždějící členy americké soukromé agentury, která pracovala pro americkou firmu Blackwater.

Agenti podstupují vysoké riziko

"Riziko je strašné, největší jaké dnes ve světě vůbec existuje," řekl majitel agentury, jejíž zaměstnanci přežili už šest iráckých útoků. Iráčané prý mají k dispozici moderní vybavení a jsou schopni například i odposlouchávat vysílačky. Podle muže, který v oboru pracuje 18 let, jsou Iráčané naprosto nepředvídatelní. "Ráno se probudíte a zjistíte, že vymysleli něco, co vám pořádně zkomplikuje práci. Nikdy nevíte, zda tento den přežijete," řekl.

Související témata:

Výběr článků

Načítám