Hlavní obsah

Solana: EU nebude bojkotovat Jásira Arafata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA/DŽANÍN/TEL AVIV

Evropská unie nebude bojkotovat předsedu palestinské správy Jásira Arafata, prohlásil dnes v Tel Avivu vysoký představil unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana. Na tiskové konferenci po setkání s izraelským ministrem zahraničí Silvanem Šalomem Solana rovněž jménem EU kritizoval výstavbu takzvaného bezpečnostního plotu, který buduje Izrael mezi svým územím a palestinskými autonomními oblastmi.

Foto: Jan Soukup

moderátorka večera - Magda Otáhalová

Článek

"Nezměnili jsme svou politiku, která spočívá v udržování vztahů s Palestinci a zejména s prezidentem Arafatem," citovala Solanovo prohlášení v telavivském hotelu agentura AFP.

Šéf izraelské diplomacie naproti tomu znovu naléhal na mezinárodní společenství, aby odmítlo veškeré kontakty s Jásirem Arafatem, který údajně dělá všechno pro destabilizaci vlády (palestinského premiéra) Mahmúda Abbáse. Podobně jako USA považuje i Izrael Arafata za "překážku míru" na Blízkém východě a obviňuje ho z "torpédování" snah premiéra Abbáse o naplňování tak zvané "cestovní mapy", mezinárodního mírového plánu urovnání izraelsko-palestinského konfliktu.

EU považuje jednání s Arafatem za nutná

"Evropská unie soudí, že je nutné pokračovat v jednáních s Jásirem Arafatem, s cílem přimět ho podporovat jeho premiéra Abbáse a účinněji zasahovat proti (palestinským) extremistickým skupinám," řekla rovněž Solanova mluvčí Cristina Gallachová.

Na nátlak Izraele nemá Solana v rámci svého současného blízkovýchodního turné na programu setkání s Arafatem v jeho hlavním štábu v Ramalláhu na západním břehu Jordánu, kde je palestinský vůdce už 20 měsíců blokován izraelskými vojáky. Solana však minulý týden dlouze telefonicky hovořil s Arafatem, zdůraznila Gallachová.

EU nechápe "bezpečnostní plot"

Solana se dnes vyslovil i k hojně diskutované sporné otázce tak zvaného bezpečnostního plotu, který Izrael buduje podél západního břehu Jordánu a kolem Jeruzaléma s cílem zamezit tak pronikání palestinských radikálů na své území. Stavba této bezpečnostní bariéry Evropskou unii podle Solany nikterak neuvádí v nadšení, i když lze pochopit, že v určitých sektorech může zajistit bezpečnost obyvatelstva.

"Nemůžeme však pochopit, když se taková bariéra stane politickou záležitostí a mění hranice," upřesnil Solana v narážce na skutečnost, že budovaný plot má zahrnout do izraelského území i některé izraelské osady a sousední palestinské vesnice na západním břehu Jordánu. Vysoký představitel EU při této příležitosti vyjádřil výhrady k obnovení izraelských operací "cílené likvidace" palestinských islamistů z hnutí Hamas.

Izrael požaduje zařazení Hamasu do seznamu teroristů

Pět vzdušných úderů izraelské armády za posledních deset dnů stálo v pásmu Gazy život 13 Palestinců. Ministr Šalom nicméně potvrdil odhodlání Izraele v těchto operacích pokračovat a znovu vyzval EU, aby zařadila politickou složku hnutí Hamas na svůj seznam teroristických organizací. Tam je zatím zapsáno jen ozbrojené křídlo Hamasu, Brigády mučedníka Izzuddína Kásama.

"Rozlišování mezi politickým a vojenským křídlem Hamasu je umělé, Hamas je řízen šajchem Ahmadem Jasínem a je nezbytné, aby se k němu jednou provždy jako k celku přistupovalo jako k teroristické organizaci," řekl Šalom.

Blízký Východ prožil krvavý víkend

Během víkendu došlo k několika akcím izraelské armády proti palestinským radikálům. Zatím poslední obětí se stala osmiletá palestinská holčička. Tu v sobotu zabili izraelští vojáci na jihu pásma Gazy při palbě na ozbrojence, kteří stříleli z minometů. Informovala o tom bez dalších podrobností agentura AP.

Na druhé straně ráno ozbrojenci islámského militantního hnutí Hamas postřelili nedaleko jedné židovské osady v pásmu Gazy Izraelce, který jel v autě. Hnutí později sdělilo, že šlo o odvetu za pokračující akce Izraelců proti příslušníkům Hamasu. Zraněný muž byl podle AP převezen do nemocnice a jeho život není ohrožen.

Situace v Gaze se za posledních 11 dní prudce zhoršila

Agentura dodává, že se situace v Gaze v posledních 11 dnech prudce zhoršila. Od 19. srpna, kdy při bombovém útoku sebevraha Hamasu v Jeruzalémě zahynulo 21 lidí, Izrael provedl pět raketových útoků, při nichž zabil deset členů této militantní organizace. Palestinci na druhé straně vypálili několik minometných granátů a podomácku vyrobených raket na židovské osady v Gaze a na města v Izraeli.

Izraelská armáda dnes ráno v další zjevné akci proti palestinským extremistům pronikla do Kfar Jamúnu u Džanínu v severní části západního břehu Jordánu. Jak informovala agentura AFP s odvoláním na zdroj z palestinské bezpečnosti, vojáci přijeli v přibližně dvaceti džípech a vyhlásili zákaz vycházení. Poté začali prohledávat domy a zatýkat. Z místa prý rovněž bylo slyšet exploze. Izraelci tak podle všeho likvidovali zbraně a výbušniny, které v obci objevili.

Související témata:

Související články

Sebevražedný útok v Jeruzalémě: 20 mrtvých

Sebevražedný atentátník připravil v izraelském Jeruzálémě o život minimálně 20 lidí, desítky dalších osob byly zraněny. Agentury hovoří až o 80 zraněných. Mezi...

Výběr článků

Načítám