Hlavní obsah

Snad to všichni přežijeme, říkají si chemici v Kuvajtu

Novinky, Kamil Houska (Kuvajt)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUVAJT

Snad nebude válka proti Iráku nutná a pokud k ní přeci jen dojde, snad se všichni vrátíme živí a zdraví domů - to jsou asi nejčastější přání příslušníků české protichemické jednotky, která v Kuvajtu obývá americkou základnu Camp Doha.

Článek

Většina si přitom uvědomuje, že den ode dne je situace v Zálivu napjatější.

"Nikdo z nás si samozřejmě konflikt nepřeje. A už vůbec ne, aby se někomu něco stalo. Jistě, strach z války každý z nás trochu má, ale na druhou stranu jsme připraveni plnit úkoly, které z naší mise vyplynou," řekl Právu velitel kontingentu plukovník Dušan Lupuljev, který dnes velí už 393 českým vojákům. Koncem měsíce by k nim měla přibýt ještě šedesátka Slováků, čímž vznikne druhý československý prapor. První působí na Balkáně.

"Rodina se s tím smiřuje těžce"

Podle Lupuljeva je současná situace horší pro příbuzné a rodiny vojáků. Chemici mu dávají za pravdu. "Tuhle práci jsem si vybral dobrovolně, vím, že je riskantní. Rodina se s tím ale pořád nemůže smířit," řekl Právu jeden z mladých vojáků. Rodiče se snaží uklidňovat, jak to jen jde: "Píši jim po internetu. Máme na základně americkou knihovnu, kde se dá připojit."

Vedení resortu obrany před několika dny navíc rozšířilo každému vojákovi dobu, po kterou může domů volat zadarmo. Nyní mohou využít hodinu týdně. Podle neoficiálních informací telefonické spojení přichází ministerstvo každý měsíc na milióny korun. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík je ale přesvědčen, že se to vyplatí. "Kontakt s domovem je pro vojáky, kteří jsou tak daleko, důležitý," sdělil novinářům.

Mazákem je na základně Camp Doha sedmadvacetiletá Hana Taichmanová, jedna z několika žen, které v kontingentu působí. V Kuvajtu je už od září a vše nasvědčuje tomu, že se jen tak domů nevrátí. Nepočítá se, že by současná mise skončila dříve než v červnu. "Rodina čekala, že budu doma dřív," pokrčila rameny na otázku, jak berou blízcí její nasazení.

Vycházky povoleny

Na základně je podle Taichmanové řada možností k odreagování. Kromě americké, je zde k dispozici také česká knihovna. Dají se půjčit CD nebo kazety. Velmi dobře vybavená je posilovna a tělocvična. Občas je možné také vyrazit mimo základnu a podívat se na život Kuvajťanů. "Je jasné, že když tu slouží, rádi také něco uvidí. Pokud je to možné a bezpečné, nevidím důvod, proč jim tu možnost nedat," uvedl k vycházkám velitel Lupuljev.

Chemici ale přiznávají, že v posledních týdnech je režim na základně i mimo ní mnohem přísnější, než tomu bylo například loni v září. O tom se ostatně přesvědčí každý už během příjezdu do Camp Doha. Americká ostraha je nesmlouvavá. "Jestli uvidíme někoho, jak fotí nebo natáčí, zabavíme mu kameru. Nemusíme mu jí vrátit," hrozil v úterý novinářům starší americký voják u hlavní brány.

Oproti situaci před pár měsíci se českým chemikům zlepšilo ubytování. Stále sice spí ve velké hale, získali ale víc soukromí. Jsou po čtyřech a oddělují je příčky.

Vojáci se zajímají o volbu prezidenta

Omezený přísun informací z domova vykonal své. Pokaždé, když do Kuvajtu přijede nějaká návštěva, čelí všetečným dotazům, co se to doma děje kolem prezidenta... jak se lidé dívají na válku proti Iráku... neberou nás za žoldáky? Někteří chemici mají přitom s připravovanou válkou proti Husajnovi trochu problém. Jeden z nich Právu řekl: "Husajn je diktátor, ale nikdo mě nepřesvědčí, že nejde Američanům také o ropu. Ale to není samozřejmě moje věc, já jsem voják a na tohle rozhodování jsou politici."

Landa vyřizoval vzkaz od mámy

O rozptýlení se v úterý večer postaral českým chemikům zpěvák Daniel Landa, který přijel spolu se zpěvačkou Annou K. na provizorní koncert. Jednomu z vojáků totiž přivezl vzkaz od maminky k narozeninám. Když viděl, že měl oslavenec slzy v očích, glosoval to Landa slovy: "Nestyď se, já mám taky mámu a taky jí mám rád." Anna K. závěrem zazpívala vojákům českou státní hymnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Chemici v Zálivu jsou očkováni proti antraxu

České ministerstvo obrany v současné době rozjelo očkování českých vojáků protichemické jednotky v Kuvajtu proti antraxu. Právě touto nebezpečnou látkou...

Výběr článků

Načítám