Hlavní obsah

Smyslem BRICS není soutěžit s G7 či s USA, tvrdí brazilský prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Smyslem bloku rozvíjejících se zemí, označovaného jako BRICS, není soutěž s ostatními skupinami států, třeba s uskupením vyspělých ekonomik G7, ani s USA, řekl v úterý brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Na summitu skupiny v jihoafrickém Johannesburgu poznamenal, že úkolem BRICS je „organizovat“ takzvaný globální Jih.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva

Článek

„Nechceme být protiváhou G7, G20 či Spojených států,“ řekl Lula, který se účastní třídenního summitu v jihoafrickém Johannesburgu. „Chceme se jen organizovat,“ dodal podle agentury Reuters.

Poradce Bílého domu Jake Sullivan následně uvedl, že Washington BRICS nevnímá jako geopolitického soupeře a země bloku označil za „rozmanitou skupinu s různými názory na klíčová témata“.

Foto: James Oatway, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin promluvil na summitu BRICS jen z předtočeného videa

Lula opět obhajoval zavedení společné obchodní měny pro země BRICS, kam nyní patří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika. Cílem tohoto kroku by podle něj nebylo „odmítnout“ americký dolar, ale naopak usnadnit vzájemný obchod mezi rozvíjejícími se státy.

Lula dále řekl, že podporuje rozšíření skupiny o další země, ale s určitými podmínkami, aby „se nestala babylonskou věží“. „Chceme, aby BRICS byla multilaterální institucí, ne exkluzivním klubem,“ řekl brazilský lídr s tím, že je zejména zastáncem přijetí Argentiny do skupiny.

Foto: James Oatway, Reuters

Na úvod summitu pomluvil také hostitel, jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa

Mezi lídry pětice členských zemí podle očekávání chyběl ruský prezident Vladimir Putin, na kterého Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal mezinárodní zatykač. Jihoafrická republika patří mezi více než 120 států, které mají povinnost zadržet po vstupu na své území každého, na koho ICC zatykač vydal.

Putin, kterého na akci zastupuje šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, promluvil aspoň skrze předem pořízené video. Uvedl, že BRICS cílí na naplnění aspirací „globální většiny“.

Nejvyšší čínský diplomat pro Afriku Wu Pcheng v úterý na brífinku na okraj summitu uvedl, že si africké země přejí změnu v zaměření čínských projektů na kontinentu – z infrastruktury na industrializaci.

O svých plánech na průmyslový rozvoj Afriky podle něj bude Peking hovořit s africkými představiteli u čtvrtečního kulatého stolu. O bilaterálních obchodních vztazích Číny a JAR dnes podle Wua hovořili už jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching.

Rozvíjející se skupina

Zájem o členství v BRICS, kam nyní patří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika, projevilo na 40 zemí z Asie, Afriky či Latinské Ameriky.

Zhruba polovina z nich podala i oficiální žádost.

Mezi vážnými zájemci jsou například Írán, Venezuela, Etiopie, Alžírsko či Kuba.

Členové BRICS nyní představují více než 40 procent světové populace.

Neposílejte na summit BRICS Putina, požádala Rusy Jihoafrická republika

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám