Hlavní obsah

Slovenský premiér chce vydávat vládní noviny

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nákladu dva miliony kusů by měly každý měsíc na Slovensku vycházet vládní noviny. Taková je představa slovenského premiéra Igora Matoviče. Ten byl v minulosti vydavatelem bezplatných regionálních reklamních novin.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Matovič ještě před volbami navrhl zřídit státní fond ve výši 10 milionů eur (269 milionů Kč) na podporu investigativních novinářů, to však odmítli novináři, odborníci i koaliční partneři. Do vládního programu tak alespoň prosadil myšlenku zřízení vládních novin.

Na dvaatřiceti stránkách by měly v měsíčním intervalu informovat veřejnost, jak stát utrácí peníze, co dělají jednotlivá ministerstva a podobně. Podle slovenských médií úřad vlády už hledá tiskárnu a distributora, přičemž celý proces má trvat maximálně tři měsíce. „Cenu zatím úřad vlády nekomentuje, ale půjde o statisíce (eur),“ napsal deník Sme.

Matovič ohlásil další drobné uvolnění na česko-slovenské hranici

Evropa

Slovenský tisk upozorňuje, že vládní noviny sice dostanou lidi zdarma přímo do poštovních schránek, ale na jejich vznik půjdou nemalé částky z peněz daňových poplatníků. „Obce, kraje i města si dělají vlastní noviny. Nevidím nejmenší důvod, proč bychom nemohli dělat vládní noviny,“ reagoval Matovič.

Reklama

Výběr článků

Načítám