Hlavní obsah

Slovenský ministr kultury kvůli stranickým sporům rezignoval

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský ministr kultury Rudolf Chmel (66) podal ve středu do rukou prezidenta Ivana Gašparoviče demisi. Svůj odchod avizoval už předem. Reagoval tak pravděpodobně na neshody s vedením strany Aliance nového občana (ANO), kterou ve vládě zastupoval. Jeho nástupcem bude František Tóth, v současnosti náměstek ministra školství.

Článek

Chmel byl nejstarším členem vlády Mikuláše Dzurindy. Známý literární vědec a expert na slovensko-maďarské vztahy byl pedagogem pražské Univerzity Karlovy, posledním federálním velvyslancem v Budapešti. Jeho vstup do vysoké politiky byl pro mnohé Slováky překvapením.

Nominace členů vlády je ve výlučné pravomoci stran, kterým ministerské posty náleží podle koaliční dohody. ANO již oznámila, že do kabinetu pošle Tótha a žádný z koaličních partnerů toto rozhodnutí nezpochybnil.

Někdejší zakladatel prvního bratislavského soukromého gymnázia Tóth z ministerstva školství odchází po neshodách se svým nadřízeným - křesťanským demokratem Martinem Froncem.

ANO a Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) jsou sice koaličními partnery, již řadu měsíců jsou ale ve sporu kvůli různým otázkám, jako je například interrupce. Neshody mezi ANO a KDH v posledních dnech vyvrcholily otevřenou kritikou Fronce a jeho reforem ze strany liberálů, což některé sdělovací prostředky označily za pokračování vládní krize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám