Hlavní obsah

Slovensko: po 102 dnech v kómatu šla rodička domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOŠICE

Třiatřicetiletá Monika Lešková z Košic, která po porodu trojčat v květnu letošního roku upadla na 102 dny do bezvědomí, v pondělí opustila nemocnici. Domů ji doprovázel její manžel.

Foto: archív RockOpera Praha

Kamil Střihavka se po delší odmlce představí v roli Vévody Eskaluse v opeře Romeo a Julie

Článek

"Nejvíc se těším na svoje tři holčičky a na to, že si doma dám k jídlu něco dobrého a nezdravého, co jsem v nemocnici nesměla," svěřila se Monika Lešková před propuštěním do domácí péče.

Lešková se ocitla v kómatu, když jí po porodu selhalo několik životně důležitých orgánů, protože se jí do krevního oběhu dostala plodová voda. Rodička byla navíc 53 dní napojena na dialyzační přístroj, který nahrazoval činnost jejích ledvin.

Slovenský zázrak

"Podobných onemocnění bylo na světě popsáno jen asi čtyřicet. V našich podmínkách ale můžeme hovořit o zázraku, protože pacientce vlastně selhalo více životně důležitých orgánů a přesto se nám ji podařilo zachránit," řekl k případu primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Peter Beluš.

"Při její léčbě jsme poprvé na Slovensku použili unikátní metodu patentovanou v USA, takzvané vakuové asistované uzavírání. Právě to se ukázalo jako zákrok zachraňující život," dodal k tomu šéf kliniky úrazové chirurgie Theodoz Molčányi.

Právě díky této metodě se podařilo lékařům zabránit vzniku dalších zánětlivých reakcí, které hrozily smrtí. Lékaři novinářům řekli, že náročná léčba stála asi 4,5 miliónu korun.

Matku pětiměsíčních trojčat, Aničky, Barborky a Dorotky, nyní čeká dlouhé zotavování a sledování lékaři. "Paní Lešková ještě bude muset několikrát navštívit lékaře a jistou dobu brát podpůrné léky," uvedli lékaři.

O trojčata, která na svět přišla císařským řezem po umělém oplodnění, pečoval v době matčiny nemoci její manžel spolu se svou sestrou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám