Hlavní obsah

Slovenská policie zakročila proti kazašské novinářce

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Příjezd kolony kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva před Prezidentský palác v Bratislavě se ve středu pokusila narušit kazašská novinářka Balli Maržecová (48). Vzápětí její protest ukončil zásah slovenské policie.

Článek

"Jsem Kazaška žijící v Polsku a bez udání důvodu mám zakázaný vstup do své vlasti," vysvětlovala novinářka.

Novinářka se bránila a policisté ji museli doslova odnést do služebního automobilu a použít donucovacích prostředků. "Pryč s prezidentem, pryč s diktaturou," křičela Maržecová.

Podle právníka Andreje Šabíka byl zásah policie protiprávní, protože novinářka měla protest povolený bratislavským magistrátem. Podle mluvčí policie Aleny Toševové Kazaška neuposlechla opakované výzvy policie a rušila veřejný pořádek.

Kazaška před zásahem policie přečetla do megafonu projev v němž uvedla, že Kazachstán směřuje tam, kam směřovalo Turkmenistán za vlády Turkmenbašiho.

"Chtěla jsem, aby Nazarbajev poprvé viděl opozici. Kazachstán je velmi bohatá země, ale jen pro malou skupinku lidí. Bohatství má patřit všem, ne jenom prezidentovi a několika dalším. V mé zemi mohou pracovat jen novináři, kteří pějí chválu na prezidenta a jeho režim," uvedla Maržecová ve svém projevu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám