Hlavní obsah

Slováci půjdou v lednu k referendu o předčasných volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vypíše na 21. ledna 2023 referendum o předčasném ukončení volebního období parlamentu referendem nebo usnesením parlamentu. Hlava státu to oznámila ve čtvrtek.

Foto: David W Cerny, Reuters

Zuzana Čaputová

Článek

Slováci budou odpovídat na otázku: „Souhlasíte s tím, že předčasné ukončení volebního období Národní rady Slovenské republiky je možné uskutečnit referendem nebo usnesením Národní rady?“ K platnosti plebiscitu je potřebná nadpoloviční účast oprávněných voličů. Dosud se na Slovensku konalo osm referend, ale platné bylo jediné – to v roce 2003, v němž lidé hlasovali o vstupu země do Evropské unie.

Prezidentka konstatovala, že nebude vyzývat voliče k účasti na plebiscitu. „Toto referendum vnímám jako součást kampaně jedné politické strany, proto nebudu vyzývat občany k účasti,“ řekla Čaputová.

Opoziční strany, především strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica, zorganizovaly úspěšnou petici, která obsahovala kromě dotazu na ukončení volebního období také otázku, zda voliči souhlasí, aby vláda podala bezodkladně demisi. Tuto otázku označil ústavní soud za neústavní, a tak se lidové hlasování bude konat jen s jednou otázkou.

Poslední parlamentní volby se konaly v roce 2020, ale po letošním odchodu strany Svoboda a solidarita (SaS) ztratila vládní koalice ve 150členném parlamentu většinu.

Nesmyslné referendum ve Sliači. Lidé odmítli americkou základnu, kterou tam nikdo neplánuje

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám