Hlavní obsah

Nesmyslné referendum ve Sliači. Lidé odmítli americkou základnu, kterou tam nikdo neplánuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve slovenském městě Sliač v okrese Zvolen se konalo referendum o americké základně na místním letišti, jejíž výstavbu ovšem nikdo nezamýšlí. Většina těch, kteří k nesmyslnému hlasování dorazili, základnu odmítla. Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď zdůraznil, že vybudování americké základny na Sliači není vůbec v plánu.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z letecké show na slovenském letišti Sliač v roce 2014

Článek

Primátorka města Ľubica Balgová oznámila, že se referenda zúčastnilo 1513 voličů, z nichž 1127 americkou základnu odmítlo. To je sice téměř 75 procent hlasujících, jenže město má 4082 oprávněných voličů, takže potřebná nadpoloviční většina se referenda stejně nezúčastnila.

Místní referendum vypsalo město na základě petice, kterou podepsalo 1343 obyvatel města. Ti v sobotu odpovídali na otázku „Souhlasím s tím, aby městské zastupitelstvo města Sliač podniklo všechna zákonná opatření k tomu, aby zabránilo umístění vojenské základny Spojených států amerických v jakékoli formě na území letiště Sliač a v jeho okolí?“

Letiště ani neleží v katastru obce

Ministr obrany Naď konstatoval, že výsledek referenda neznamená nic pro Slovensko, vládu, ani město Sliač. Zdůraznil, že americká základna na místním letišti nebyla, není a nebude.

„Opakuji, žádné úvahy nebo rozhovory se o americké základně na Sliači nevedou na žádné úrovni,“ uvedl Naď na sociální síti.

Na letišti Sliač nejsou žádní američtí vojáci. Systém protivzdušné obrany Patriot, který byl zde umístěn po vypuknutí války na Ukrajině, obsluhují Němci a Nizozemci.

Obyvatelé města navíc vůbec neměli právo na danou otázku odpovídat. Bezpečnostní analytik Radovan Bránik totiž upozornil, že letiště Sliač neleží v katastrálním území Sliače, ale sousední obce Sielnica a její severní část je pro změnu součástí katastru obce Badín.

Primátorka si to někde přečetla

Po roce 1968 byly na letišti Sliač přes dvacet let umístěné sovětské stíhačky a primátorka obce argumentovala tím, že obyvatelé města už mají dost cizích vojsk. „Měli jsme tu sovětskou armádu a nechceme tady mít americkou. Vyměnit jen světovou stranu se mi nezdá fér,“ řekla primátorka v rozhovoru pro deník Sme.

Na otázku, jak přišla na to, že se na letišti chystá vybudování americké základny, odpověděla, že to někde četla, ale už neví, kde.

V krajských volbách na Slovensku neuspěli kandidáti krajní pravice

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám