Hlavní obsah

Skandál skupiny Elán: V klipu mají fingovanou popravu novinářů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Rok a půl po vraždě novináře Jána Kuciaka natočila slovenská skupina Elán kontroverzní klip k písničce Bulvární krysy. Na konci klipu míří Jožo Ráž pistolí na novináře a situaci už nezachrání ani Vašo Patejdl, který k „fingované popravě“ novinářů použije stříkací pistoli za smíchu ostatních členů skupiny.

Elán a jejich klip Bulvárne krysy

 
Článek

V klipu vystupuje Ráž pronásledovaný bulvárními novináři a jednomu fotografovi vyrazí z rukou fotoaparát, a když se brání, dá mu ránu pěstí. Ráž si poté pozve ostatní členy kapely a řekne jim, že je čas na „deratizaci“. Maskovaní muži pak unesou čtyři bulvární novináře a Ráž na ně míří pistolí. Přistoupí k nim i Patejdl, který má v ruce stříkací pistoli, nastříká jednomu z novinářů do tváře vodu a všichni členové Elánu se tím dobře baví.

Na konci klipu se objeví nápis, že členové kapely si moc váží práce seriózních novinářů a klip je namířen proti bulvárním médiím, která se seriózní žurnalistikou nemají nic společného.

Slováky však zmíněný klip moc nepobaví a vyzývají skupinu Elán, aby už radši ukončila činnost. „Myslím, že je nejvyšší čas zavěsit kytaru na hřebík,“ konstatoval Jozef v internetové diskusi. „Bulvár je tady, protože je po něm poptávka. Tohle se odvažujete natočit rok po vraždě novináře? Styďte se,“ reagoval Igor. „Nechutný hyenismus jednoho dementního egomaniaka. Hrob Jána Kuciaka ještě ani nevystydl a Jožo, po němž už ani pes neštěkne, vydá tohle,“ rozčiluje se Zuzana.

Slovenští politici vyvolali pozdvižení, na Gottův pohřeb letěli dvěma letadly

Zahraniční

Další z diskutujících srovnávají klip Elánu s videi, která zveřejňuje Islámský stát. „Tohle je dno. To nikdo neměl IQ na to, aby si uvědomil, že je to přes čáru, a stopnul to?“ klade si otázku Roland. „Už deset let ohlašujete konec kariéry, tak tohle je její ukázkový konec. Tím jste se zcela pohřbili,“ dodává Martina.

Klipem se už začala zabývat příslušná obvodní prokuratura v Bratislavě. Televizi Joj to potvrdila mluvčí generální prokuratury Andrea Predajňová.

Odborník z oblasti trestního práva Milan Ficek říká, že obsah klipu je nevhodný, ale zákon neporušuje.

"Vzhledem k tomu, co se v této zemi stalo za posledních jeden a půl roku to není vrchol dobrého vkusu," dodal novinář Arpád Soltész.

Reklama

Výběr článků

Načítám