Hlavní obsah

Skandál se stovkami mrtvých v britském špitále se nesměl šetřit kvůli volbám

Právo, rm

Na zásah politiků shora nesměl britský detektiv v roce 2001 rozšířit vyšetřování podezřelé praxe v nemocnici Gosport War Memorial Hospital v jihoanglickém hrabství Hampshire. V letech 1989 až 2000 tam doktorka Jane Bartonová (69) předepisovala stovkám pacientů silné dávky opiátů tak, že jich podle následných zjištění až 650 kvůli tomu předčasně zemřelo.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Nemocnice Gosport War Memorial Hospital

Článek

Nejméně polovině z nich byla injekce aplikována, aniž by měli zjevné potíže, ukázalo šetření.

Detektiv Raymond Burt byl druhým vyšetřovatelem, který se otřesným skandálem měl tehdy zabývat, dnes ale tvrdí, že před parlamentními volbami v roce 2001 čelil tlaku, aby se zabýval jedinou smrtí tak, aby se skandál nerozšířil. Několikrát se přitom pokusil zahrnout do vyšetřování i další úmrtí, pokaždé prý ale zasáhl právník David Perry s vazbami na labouristickou stranu tehdejšího premiéra Tonyho Blaira.

Páteří volební kampaně bylo totiž tehdy právě britské státní zdravotnictví. Opozice tvrdila, že ve špitálech ročně umírá předčasně až 34 tisíc lidí, a vládní labouristé se snažili kritiku tlumit.

Policie nyní zvažuje, zda obvinit Bartonovou a tři bývalé zdravotní sestry, které na její pokyn silné dávky morfia pacientům aplikovaly. Bartonová s manželem Timothym (70) těsně před nynějším propuknutím skandálu odjela na ostrov Menorka. Do médií unikl o víkendu její výslech z roku 2006, v němž na všechny otázky detektiva odpovídá: „Bez komentáře.“

Se svědectvím se přihlásila i dcera bývalé zdravotní sestry Sylvie Griffinové Penny Wilsonová. Ta tvrdí, že její matka se pokusila na vražednou praxi upozornit, ale vedení ji šikanovalo a pak vyhodilo. Griffinová zemřela 2003 na závažné neurologické onemocnění.

Další šok: možná jsou i tisíce obětí

S šokujícím tvrzením přišel v neděli týdeník The Sunday Times, jehož investigativní reportéři tvrdí, že nevhodné morfiové injekce a infuze byly v britském zdravotnictví běžně dostupné dlouhých třicet let. Podle statistik jich bylo v oběhu 40 tisíc, takže teoreticky lze uvažovat o tisících obětech. Interní šetření například prokázalo, že vadná infuze naplánovaná formou „kapačky“ na půl dne proběhla během jediné hodiny. Pacient tak dostal dávku, kterou nemohl přežít.

Na problematickou praxi upozornil tzv. whistleblower na ministerstvu zdravotnictví, tamní úředníci ale postřehli, jaký skandál hrozí, a dělali vše pro to, aby se informace ututlaly. Podle nedělníku přitom existovaly případy podezřelých úmrtí ještě v roce 2013.

„Každý, kdo v posledních třiceti letech přišel ve špitále o babičku, se nyní bude moci ptát, zda ji tam nezabili,“ cituje týdeník nejmenovaného zaměstnance ministerstva, který informace vynesl.

Reklama

Výběr článků

Načítám