Hlavní obsah

Sistání jedná se Sadrovými vyjednavači

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NADŽAF/KÚFA

Nejvyšší představitel iráckých šíitů ajatolláh Sistání v Nadžafu jedná s představiteli milic radikálního klerika Muktady Sadra. Ve městě vstoupilo v platnost příměří. To vyhlásil pro irácké vládní jednotky v Nadžafu prozatímní předseda vlády Ajad Aláví. Platí 24 hodin.

Foto: Kateřina Ostradecká

Broumovský klášter je otevřen i během nadcházejících státních svátků, ve dnech 5. a 6. července.

Článek

Klid zbraní má zajistit hladký průběh rozhovorů. Pokud skončí neúspěšně, mají americké a irácké vládní jednotky zahájit závěrečnou ofenzívu proti postavení šíitských ozbrojenců.

Do města také dorazila řada šíitů, které Sistání vyzval, aby putovali do Nadžafu a zabránili jeho zničení i znesvěcení poutních míst. Pouť provázelo násilí. V samotném Nadžafu bylo zastřeleno nejméně deset stoupenců Sistáního. Není jasné, kým.

Pouť terčem útoků

V irácké Kúfě zemřelo ve čtvrtek nejméně 74 šíitů mířících do Nadžafu a dalších 376 jich bylo zraněno. Oznámilo to irácké ministerstvo zdravotnictví. Ráno dopadlo několik minometných granátů na mešitu, kde se shromažďovali poutníci. Tam mělo zemřít nejméně 25 lidí. Další zemřeli, když na poutníky stříleli ozbrojení muži. Některé údaje hovoří o třech mrtvých, jiné uvádějí výrazně vyšší čísla. Není známo, kdo za útoky stál, palba do davu se přisuzuje vládním jednotkám. Dav dvou až třech tisíc lidí měl být také palbou zahnán nazpět.

K útoku na mešitu se nikdo nepřihlásil, Američané uvedli, že během posledních 24 hodin na město nevypálili jedinou střelu.

Jeden z příznivců Sadra, který byl v mešitě, uvedl, že jeden granát zasáhl mešitu a dva dopadli do jejího okolí. Podle něj byla zasažena i další mešita ve městě. "Připravovali jsem se na pouť do Nadžafu, někteří v mešitě, další před její branou," uvedl jeden ze zraněných." Televizní záběry ukazují tucty mužů ležících v krvi.

Reklama

Související témata:

Související články

Sadr opustil mešitu, radikálové zůstali

Irácká policie v pátek odpoledne údajně převzala společně s nejvyššími šíitskými autoritami kontrolu nad mešitou imáma Alího v posvátném městě Nadžaf....

Výběr článků

Načítám