Hlavní obsah

Silné zemětřesení na Krétě: Nejméně jeden mrtvý, poničené budovy

Aktualizováno

Největší řecký ostrov Krétu zasáhlo po osmé hodině SELČ zemětřesení o síle 5,8 stupně. Řecká televize ERT ohlásila, že kvůli otřesu nejméně jedna osoba zahynula a 11 lidí je zraněných. Zemětřesení, které vyhnalo do ulic velké množství lidí, způsobilo také škody na budovách, informovaly zahraniční agentury.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila otřesy během zemětřesení na KrétěVideo: Reuters

 
Článek

Jedinou potvrzenou obětí pondělního zemětřesení je stavební dělník, který pracoval na opravách kostela, jenž se částečně zřítil v obci Arkalochori. Jeho kolega vyvázl bez zranění. Právě z obce Arkalochori jsou zatím hlášeny největší škody na budovách. Hasiči a záchranáři kontrolují poškozená stavení v obci a okolí a vyprošťují osoby, které se nemohou dostat ze svého obydlí.

Ohnisko zemětřesení leželo podle řeckých seismologů zhruba 20 kilometrů daleko od největšího krétského města Heraklion. „Zemětřesení bylo cítit silně a dlouho,“ uvedl starosta Heraklionu. V největším městě na Krétě vyšlo do ulic velké množství lidí. Ve školách bylo přerušeno vyučování a odborníci kontrolují statiku budov. Ve městě se zřítily zdi několika starších domů. Podle majitelů hotelů otřes významně neponičil jejich stavby.

Foto: Stefanos Rapanis, Reuters

Hasiči na Krétě přenášejí tělo oběti zemětřesení.

Starosta města Arkalochori řekl stanici Skai, že v jeho městě se částečně zřítily dva kostely a několik dalších budov. Podle stanice ERT záchranáři ve městě vyprošťují ze zřícených budov několik lidí.

Řečtí seismologové uvedli, že v oblasti zaznamenávají větší aktivitu již delší dobu. Po hlavním otřesu následovaly další s nižší intenzitou.

V Heraklionu vyšlo do ulic velké množství lidí. Ve školách bylo přerušeno vyučování a odborníci kontrolují statiku budov. Ve městě se zřítily zdi několika starších domů.

Austrálii postihlo silné zemětřesení

Svět

Řecko protíná několik významných zlomů zemské kůry a zemětřesení tam proto nejsou ničím neobvyklým. Většinou se obejdou bez obětí. Naposledy si oběti vyžádalo zemětřesení o síle sedmi stupňů loni 30. října, kdy na řeckém ostrově Samos přišli o život dva lidé. V západním Turecku si toto zemětřesení vyžádalo 114 mrtvých a více než tisícovku zraněných.

Nejhorší bilanci za poslední tři desetiletí mělo zemětřesení v roce 1999 o síle 5,9 stupně s epicentrem nedaleko Atén. Vyžádalo si 143 lidských životů.

Foto: Stefanos Rapanis, Reuters

Školní děti v Heraklionu po zemětřesení vysedávají před budovami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám