Hlavní obsah

Severní Korea plánuje vyslat do kosmu špionážní družici

Severní Korea plánuje do 3. června vypustit do vesmíru družici. Uvedlo to Japonsko, podle kterého ho o plánu informoval Pchjongjang. Půjde o další pokus KLDR umístit na oběžnou dráhu vojenský špionážní satelit, poznamenala agentura AP. Svou první vojenskou družici země vyslala na orbitu loni v listopadu.

Foto: Kcna, Reuters

Kim Čong-un se fotí s vojáky

Článek

O severokorejském záměru informovala japonská pobřežní stráž, která koordinuje a distribuuje zprávy týkající se námořní bezpečnosti v regionu. Severní Korea orgánu sdělila, že plánuje vypustit „raketu s družicí“ s možným startem počínaje pondělím do půlnoci 3. června. Bezpečnostní varování platí ve vodách mezi Korejským poloostrovem a Čínou a východně od filipínského ostrova Luzon.

Jižní Korea vyslala do kosmu v rámci sdílené mise druhý špionážní satelit vlastní výroby

Věda a školy

KLDR po loňském vyslání první družice uvedla, že nasnímala fotografie Bílého domu, Pentagonu či „cílů“ v Jižní Koreji. Snímky ale Pchjongjang nezveřejnil. Severokorejský vůdce Kim Čong-un na konci loňského roku na zasedání vládnoucí strany uvedl, že země v letošním roce plánuje do vesmíru vyslat další tři vojenské špionážní družice.

V Soulu v pondělí v rámci prvního třístranného jednání od roku 2019 jednají představitelé Jižní Koreje, Japonska a Číny. Summitu se účastní prezident Jižní Koreje Jun Sok-jol s japonským premiérem Fumiem Kišidou a předsedou čínské vlády Li Čchiangem. Citlivé téma KLDR na oficiálním programu schůzky není, podotýká AP. Lídři východoasijských zemí ale jednali bilaterálně už v neděli, kdy byla situace na Korejském poloostrově součástí dialogů.

Rusko vypustilo družici schopnou ničit ostatní satelity, tvrdí USA

Svět
Související témata:

Výběr článků

Načítám