Hlavní obsah

Série útoků v Kanadě: Policie spustila rozsáhlé pátrání po pachatelích deseti vražd. Myslete na úkryt, varuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kanadská jízdní policie už několik hodin pátrá po dvou pachatelích, kteří v provincii Saskatchewan ubodali deset lidí a dalších patnáct zranili. Podezřelí 31letý Damien Sanderson a o rok mladší Myles Sanderson jsou ozbrojení a nebezpeční. Naposled jezdili v černém Nissanu Rogue. Útoky byly spáchány ve Weldonu na území obývaném národem James Smith Cree.

BEZ KOMENTÁŘE: Kanadská policie pátrá po pachatelích deseti vražd (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

Velitelka Královské kanadské jízdní policii (RCMP) v provincii Saskatchewan Rhonda Blackmoreová na nedělní tiskové konferenci uvedla, že mrtví a zranění se našli celkem na 13 různých místech ve venkovské oblasti severovýchodně od města Saskatoon.

Foto: RCMP Saskatchewan

Dvojice podezřelá ze série útoků v Kanadě

Podle ní útočníci na některé lidi cílili záměrně, jiní se zřejmě stali náhodnými oběťmi. Motiv útoku zatím není znám.

První informaci o útoku dostala policie v neděli v 5:40 ráno místního času na území obývaném původními obyvateli a rychle následovaly další. Podle policie může být zraněných více než 15 lidí, někteří se mohli jít nechat ošetřit sami.

„To, co se v naší provincii stalo, je hrůzostrašné,“ řekla Blackmoreová, podle které jsou mrtví ve vesnici Weldon a v blízké rezervaci. „Pořád pátráme po dvou podezřelých,“ dodala.

Zveřejnila i fotografie podezřelých – 31letého Damiena Sandersona a 30letého Mylese Sandersona. Není jasné, zda jde o příbuzné.

U Seattlu se zřítil hydroplán

Amerika

„Podezřelí jsou na útěku, rozhodli jsme o rozšíření varování i na (provincie) Manitoba a Alberta,“ uvedla policie v prohlášení. Varovala zejména obyvatele měst, kde se podle svědků útočníci pohybovali. Jedním z nich je i metropole provincie Saskatchewan Regina.

„Pokud jste v oblasti Reginy, buďte opatrní a myslete na případný úkryt. Neopouštějte bezpečná místa. Nepřibližujte se k podezřelým osobám. Neberte stopaře,“ uvedla policie na Twitteru.

Zdravotní úřad v Saskatchewanu sdělil, že zraněné po ohlášení prvních obětí v neděli ráno místního času (odpoledne SELČ) přijalo několik nemocnic. Pro některé letěly vrtulníky.

„Dnešní útoky v Saskatchewanu jsou strašlivé a srdcervoucí. Myslím na ty, kteří přišli o své blízké, i na zraněné,“ uvedl kanadský premiér Justin Trudeau.

„Neexistují slova, kterými by se dala popsat bolest a ztráta, již způsobilo toto nesmyslné násilí,“ napsal na Twitteru guvernér provincie Saskatchewan Scott Moe.

Reklama

Výběr článků

Načítám