Hlavní obsah

Šéf Záporožské jaderné elektrárny je opět na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální ředitel Záporožské jaderné elektrárny Ihor Murašov, kterého podle Ukrajiny zadržela minulý týden ruská hlídka, byl propuštěn. Na Twitteru to v pondělí oznámil šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi, propuštění potvrdila i ukrajinská společnost Enerhoatom.

Foto: Profimedia.cz

Záporožská jaderná elektrárna

Článek

„Vítám propuštění Ihora Murašova. Obdržel jsem potvrzení, že se Murašov bezpečně vrátil ke své rodině,“ napsal Grossi. Neupřesnil ale, kdo ředitele Ruskem okupovaného zařízení držel. MAAE v sobotu uvedla, že je v kontaktu s „příslušnými úřady“, aniž jmenovala Rusko. Murašov podle ní byl v „dočasné vazbě“.

Murašova podle Pavla Kotina, šéfa společnosti Enerhoatom, která Záporožskou jadernou elektrárnu spravuje, násilím v pátek při cestě ze zařízení zadržela ruská hlídka. Zavázala mu oči a odvezla jej na neznámé místo, uvedl Kotin. Rusko obvinil z „jaderného terorismu“ a vyzval, aby ředitele okamžitě propustilo. Ve věci se také obrátil na Grossiho a MAAE.

Rusko se k incidentu nevyjádřilo.

Jaderná elektrárna v Záporoží je opět připojena k ukrajinské rozvodné síti

Válka na Ukrajině

Enerhoatom v pondělí na Telegramu potvrdil, že Murašov je na ukrajinském území. Šéf elektrárny je podle společnosti po „únosu ruskou armádou“ v bezpečí, významnou roli v jeho propuštění hrálo úsilí Grossiho a velká publicita, která incident provázela.

Rusové se Záporožské jaderné elektrárny zmocnili začátkem března, krátce po svém vojenském vpádu na Ukrajinu. Obě strany se vzájemně obviňují z ostřelování elektrárny a jejího okolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám