Hlavní obsah

Šéf německé kyberbezpečnosti čelí vyhazovu kvůli vazbám na ruské agenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Nahnutou budoucnost má šéf německého Federálního úřadu pro informační bezpečnost Arne Schönbohm. V německých médiích se objevily informace o jeho údajných kontaktech na ruské agenty. Ministryně vnitra Nancy Faeserová teď chce muže zodpovědného za německou kyberbezpečnost z funkce sesadit.

Foto: Rolf Vennenbernd, ČTK, DPA

Šéf Federálního úřadu pro informační bezpečnost Arne Schönbohm

Článek

Informace o možném konci Schönbohma v úřadu zveřejnily německé deníky v neděli.

Schönbohm byl totiž členem technologického sdružení německé společnost Protelion, která je dceřinou firmou ruské kyberbezpečnostní firmy O.A.O Infotecs založené bývalým zaměstnancem KGB.

Podle německých médií mohly Schönbohmovy údajné kontakty s ruskými agenty probíhat prostřednictvím německé Rady pro kybernetickou bezpečnost, kterou Schönbohm pomáhal založit. Jedním z jejích členů má být právě firma Protelion.

Hackeři útočí na klienty českých bank čtyřikrát častěji

Bezpečnost

Ministerstvo vnitra v pondělí uvedlo, že o víkendu zveřejněné informace bere velice vážně a komplexně je prošetří. Údajně už také zrušilo čtvrteční plánované setkání Faeserové se Schönbohmem, kteří měli společně představit situační zprávu ohledně IT bezpečnosti v Německu za rok 2022.

Schönbohm všechna obvinění v pondělí popřel s tím, že jsou absurdní.

Deník Bild informoval o tom, že Schönbohma zřejmě nečeká vyhazov jako takový, ale že mu zřejmě bude přidělena nová funkce. Důvodem je ustanovení zákona o státní službě, které omezuje propouštění státních úředníků.

Pozor! Internetoví podvodníci jsou stále mazanější

Finance

Podle Konstantina von Notze, šéfa výboru pro dohled nad zpravodajskými službami v Bundestagu (německém parlamentu), musí být všechna obvinění řádně vyšetřena.

Faeserová Schönbohma mezitím vyzvala, aby se od Rady pro kybernetickou bezpečnost distancoval.

Německo je na svou kyberbezpečnost mimořádně citlivé, pokud je zde podezření z jejího narušení ze strany Moskvy. Rusko v posledních letech obviňuje z kyberútoků, a to včetně toho z roku 2015, kdy po jednom takovém byla vyřazena dolní komora německého parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám