Hlavní obsah

Sebevražedné turisty čekají ve Švýcarsku přísnější pravidla eutanázie

Curych

Švýcarské sdružení pro dobrovolnou smrt Exit spolu s prokurátory stanovilo přesná pravidla, kterými se budou řídit takzvané asistované sebevraždy. Skupina Exit předpokládá, že se regulemi budou řídit všechny angažované instituce v zemi. Lidé ze zahraničí, kteří hledají ve Švýcarsku pomoc, to však podle skupiny Dignitas budou mít mnohem složitější.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Eutanázie bude podle těchto pravidel povolena jen u osob, které těžce fyzicky trpí kvůli zdravotním problémům, nehodě nebo nějakému handicapu a u nichž navíc budou vyčerpány všechny ostatní možnosti léčby. Jako smrtící látka bude moci být použit výhradně pentobarbital sodný.

Dohoda, která byla podepsána v úterý, podle sdružení Exit nedovoluje vydělávat peníze na pomoci lidem zemřít. Za asistovanou sebevraždu je možné účtovat maximálně 500 švýcarských franků (8600 korun). Pomoc zemřít se nesmí poskytovat lidem mladším 25 let, pokud nesnesitelně fyzicky netrpí.

Vláda v Curychu, kde každoročně podstoupí asistovanou sebevraždu asi 200 lidí, uvedla, že se rozhodla vytvořit s uskupením Exit pravidla, protože si nemyslí, že by v dohledné době vznikla celostátní legislativa.

"Vezmeme-li v úvahu počet asistovaných sebevražd v curyšském kantonu, zájem na jasných a transparentních pravidlech je jasný," sdělila vláda ve společném prohlášení se sdružením Exit.

Pacienti z jiných zemí to budou mít složitější

Dignitas, druhá hlavní skupina, která ve Švýcarsku - zejména cizincům - pomáhá s asistovanými sebevraždami, nová pravidla odmítá jako příliš omezující. Směrnice asistovanou sebevraždu cizinců sice výslovně nezakazuje, ale výrazně ztěžuje.

Asistovaná sebevražda je ve Švýcarsku povolena od 40. let 20. století v případě, že ji neprovádí osoba, která je lékařem a která by na smrti dotyčného měla zvláštní zájem. Eutanázie je legální jen v Nizozemsku, Lucembursku, Belgii a americkém státě Oregon.

Studie z loňského roku ukázala zvyšující se počet lidí požadujících ve Švýcarsku asistovanou sebevraždu, kteří netrpí nemocí v závěrečném stadiu. Tento fakt spolu se vzestupem množství "sebevražedných turistů" do Švýcarska vyprovokoval vášnivou debatu o této problematice. Švýcarská vláda v červnu uvedla, že je v otázce rozdělená, ale nevyloučila přísnější regulaci, nebo dokonce úplný zákaz.

Reklama

Výběr článků

Načítám