Hlavní obsah

Sebevrah zabil v Bagdádu 13 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Nejméně třináct lidí, z toho pět cizinců, zahynulo v pondělí v centru Bagdádu při sebevražedném atentátu. Desítky osob byly zraněny. Muž nálož odpálil v automobilu. Sdělil to irácký premiér Ajád Aláví.

Foto: Táňa Pikartová

Maják v Cabo del Palos je unikátní historická stavba z roku 1865. Budova v minulosti sloužila jako námořní škola.

Článek

"Dnešní útok byl politováníhodný a zbabělý čin. Oběti sem přijely pomoci budovat generátory na výrobu elektřiny," sdělil premiér. Slíbil, že viníci budou postaveni před soud.

Incident se stal na rušném náměstí Tahrír na východním břehu řeky Tigridu v ranní dopravní špičce. Mrtví cizinci jeli ve třech džípech, které zasáhl výbuch nálože. Tu odpálil atentátník vedle jejich automobilů.

Národnost mužů není známa. Úřady uvedly, že se podíleli na obnově energetiky v zemi. Podle agentury AFP jde o dva Brity, Francouze, Američana a Filipínce. Tři cizinci jsou také mezi asi 50 raněnými.

Na místě musely zasahovat koaliční síly, jež uklidňovaly nepřátelský dav oslavující smrt cizinců.

Aláví připsal akci teroristovi abú Músovi Zarkávímu. "On a jeho stoupenci se usilovně snaží předání moci zmařit. Vyzývám občany, aby byli tento měsíc trpěliví, protože na ně budou tito lidé útočit. Slibuji, že viníky dopadneme a že se nám podaří zajistit Iráku svobodný a důstojný život," řekl premiér.

Podle oficiální bilance je dnešní atentát už šestnáctý od začátku června. Jen v Bagdádu přitom o víkendu zemřelo při podobných akcích nejméně 18 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Při atentátech v Bagdádu zemřelo 18 lidí

Při explozi bomby v Bagdádu zemřelo v neděli 16 lidí. Sedm osob bylo zraněno. Nálož vybuchla uprostřed přísně střežené Zelené zóny v centru města. Při dalším...

Výběr článků

Načítám