Hlavní obsah

Saúdskou Arábii poprvé v historii veřejně navštívil ministr izraelské vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský ministr cestovního ruchu Chajim Kac se v úterý stal prvním členem izraelské vlády, který veřejně navštívil Saúdskou Arábii. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na jeho úřad.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský ministr cestovního ruchu Chaim Kac (vlevo) a premiér Benjamin Netanjahu na srpnovém jednání vlády v Jeruzalémě.

Článek

Ministr přicestoval na konferenci OSN do Rijádu. Jeho návštěva přichází v době, kdy Izrael a Saúdská Arábie usilují prostřednictvím Spojených států o dosažení dohody, která by jim umožnila navázat formální bilaterální vztahy, připomněla agentura Reuters.

„Chajim Kac je prvním izraelským ministrem, který vede oficiální delegaci do Saúdské Arábie,“ uvedlo izraelské ministerstvo cestovního ruchu. Dodalo, že ministr se v Rijádu zúčastní dvoudenní konference Světové organizace cestovního ruchu, agentury se statutem OSN.

Libanonská armáda se střetla s izraelskou v blízkosti hranice

Zahraniční

Ministr ve zprávě uvedl, že bude na setkání usilovat o navázání spolupráce na podporu cestovního ruchu a zahraničních vztahů Izraele.

Vláda Saúdské Arábie návštěvu izraelského ministra v zemi zatím nepotvrdila.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu minulý týden v projevu k Valnému shromáždění OSN řekl, že Izrael je na prahu uzavření mírové dohody se Saúdskou Arábií, což promění celý blízkovýchodní region. Upozornil však, že Palestinci nesmějí mít právo dohody Izraele s arabskými státy vetovat.

Izrael a Saúdská Arábie hlásí pokroky v jednáních o normalizaci, dohoda má být příští rok

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám