Hlavní obsah

Saúdská Arábie byla prý spojena s atentátníky z 11. září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a Ústřední zpravodajská služba (CIA) vážně pochybily před útoky z 11. září. Tvrdí to zpráva Kongresu Spojených států čítající devět set stran, jež vyjde v pátek. Překvapením pro svět je zejména informace, že tzv. věrný spojenec USA Saúdská Arábie byla napojena na atentátníky. Napsal to deník The Washington Post.

Foto: internet

Trosky Světového obchodního centra jsou již odklizeny.

Článek

Bílý dům možná spojení Saúdské Arábie od samého začátku striktně odmítal, a to i přesto, že většina z pachatelů pocházela právě z této země. Nejvyšší americké špičky dokonce tvrdily, že s nimi království vzorně spolupracuje.

Saudi mlčeli

Po téměř dvou letech se podle Kongresu úloha Saúdů při přípravě atentátů jeví zcela odlišně. Odvolává se přitom na zprávu právě CIA, jež bezprostředně po útocích uvedla, že mezi občany Saúdské Arábie žijícími v USA a teroristy jsou zřejmé vazby a že "jsou nepřehlédnutelně podporováni přímo od domovských úřadů".

Zpravodajci přitom nesměřují přímo do tamějších nejvyšších kruhů. Spokojují se s tím, že v případě lidí podporujících atentátníky "šlo o zaměstnance království". Bílý dům následně požádal Saúdy o spolupráci v řešení kauzy. Ti odmítli, podobný postup by totiž mohl poškodit jejich občany žijící v USA nelegálně.  

FBI a CIA zaspaly

Samotná zpráva bude obsahovat nově odtajněné podrobnosti - většina výsledků společného vyšetřování zpravodajských výborů Senátu a Sněmovny reprezentantů byla přitom zveřejněna již v prosinci.

Podle vládních zdrojů zpráva došla k závěru, že FBI a CIA propásly možnosti sledovat nebo sdílet informace, které mohly vnést světlo do spiknutí před datem 11. září. Ale nikdo nepřehlédl nějakou konkrétní indicii, která mohla útokům zabránit, dodaly tyto zdroje.

Chyby se hromadily

Jednou z promarněných příležitostí byla například zpráva agenta FBI z Phoenixu ve státě Arizona, který dával ústředí ve Washingtonu najevo znepokojení nad tím, že šéf teroristické sítě al-Kajdá Usáma bin Ládin posílá studenty do USA k pilotnímu výcviku. Dopis vyvolal jen malý zájem, uvádí kongresová zpráva.

CIA byla zase kritizována, že nereagovala na informaci, že do USA cestují Chálid Minzár a Naváf Hamzí, kteří byli již před 11. září 2001 spojováni s bin Ládinem, a nezanesli je na vládní seznam podezřelých osob. Oba posléze byli mezi 19 sebevražednými atentátníky.

Reklama

Související články

Na místě WTC vyrostou Zahrady světa

Novou podobu mrakodrapů Světového obchodního centra zničených 11. září 2001 navrhne architektonické studio Daniela Libeskinda. Oznámila to ve čtvrtek...

Výběr článků

Načítám