Hlavní obsah

S korupcí jsme na tom o malinko lépe

– Berlín • Aktualizováno

Česká republika si mírně polepšila v žebříčku vnímání korupce ve veřejném prostoru, vyplývá z hodnocení mezinárodní organizace Transparency International (TI). Zatímco loni skončilo Česko v celosvětovém pořadí na 57. místě, letos je podle zprávy zveřejněné ve středu v Berlíně třiapadesáté. Nejméně se uplácí v Dánsku.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Větším problémem než drobné úplatky je tunelování a uplácení při velkých zakázkách.

Článek

Dánsko je v čele žebříčku stejně jako loni následováno Novým Zélandem. Před Českou republikou je na seznamu Samoa a Malajsie, z postkomunistických zemí je podle zprávy TI korupcí nejméně zatíženo šestadvacáté Estonsko. V žebříku osmadvaceti států EU rozšířeného o Island, Norsko a Švýcarsko je Česká republika na pětadvacátém místě následovaná Slovenskem.

PořadíZeměIndex
1Dánsko92
2Nový Zéland91
3Finsko89
4Švédsko87
5Norsko86
6Švýcarsko86
7Singapur84
8Nizozemsko83
9Lucembursko82
10Kanada81
11Austrálie80
12Německo79
13Island79
14Velká Británie78
53Česká republika51

Transparency International v indexu hodnotí země podle míry vnímané korupce za použití stobodové stupnice, ve které hodnota 100 bodů označuje zemi téměř bez korupce. Takovou bilanci ale podle TI žádná země nemá, první Dánsko dostalo 92 bodů. Česká republika jich podle TI má 51, loni jich bylo 48, předloni 49.

Nejlepší je situace ve Skandinávii

V první pětici nejméně zkorumpovaných států jsou čtyři skandinávské země. V první desítce jsou kromě Dánska ze zemí Evropské unie ještě Finsko, Švédsko, Nizozemsko a Lucembursko. Spojené státy jsou dvacáté, Rusko je ze 175 hodnocených států na 136. místě, Ukrajina ještě šest příček za ním.

Na konec tabulky TI umístila Irák, Jižní Súdán, Afghánistán, Súdán, Severní Koreu a Somálsko, tedy země, které jsou zmítány válkami.

„Korupce je problém pro všechny ekonomiky a vyžaduje od hlavních finančních center EU, od USA i rychle hospodářsky rostoucích států společný postup,” uvedla TI v komentáři letošního žebříčku, už dvacátého v pořadí.

Letošní seznam podle Transparency ukazuje, že hospodářský růst je ohrožen a snaha skoncovat s korupcí se oslabuje, pokud vedoucí osobnosti a vysoce postavení úředníci zneužívají moc k tunelování veřejných prostředků pro své osobní potřeby.

Reklama

Výběr článků

Načítám